Τι φταίει και κάθε χρόνο μαυρίζουν οι τομάτες από την κάτω μεριά;
Η ασθένεια της ξηρής κορυφής της τομάτας, που εκδηλώνεται με μαύρισμα των καρπών, οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών της τομάτας με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της τομάτας,καθώς και το χαμηλό pH του εδάφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι μερικές ποικιλίες τομάτας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής. Για την οικολογική αντιμετώπιση της ξηράς κορυφής της τομάτας, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα:
• Προσθήκη ποσότητας βιολογικού ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση,
• Περιορισμός στην υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών
• Σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών
• Διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες
Τι φροντίδα θέλει το ωραίο φύλλο που έχω φυτέψει στη γλάστρα;
Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα και πρέπει να το ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει. Καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Επίσης, θα πρέπει να το κορφολογούμε συχνά για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές, ενώ καλό είναι να αφαιρούμε και τα μικρά λουλούδια του, μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Το ωραίο φύλλο πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο. Κόψτε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, βάλτε το στο νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και φυτέψτε το σε μια γλάστρα. Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Πάντως, τις εποχές που οι μέρες είναι μικρότερες, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.
Τι να προσέξω στην αλόη που θέλω να μεταφυτεύσω;
Η αλόη είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό που όλοι θέλουμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και να το χρησιμοποιούμε άμεσα όταν το χρειαζόμαστε. Χρησιμοποιήστε πλατιές γλάστρες για την αλόη, και όχι πολύ βαθιές, για να αναπτύσσονται καλύτερα οι παραφυάδες του φυτού. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας αυτές τις γλάστρες εξασφαλίζετε πλουσιότερο και δυνατότερο ριζικό σύστημα για το φυτό της αλόης που μεταφυτεύσατε. Τοποθετείστε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Εξασφαλίστε προστατευμένες θέσεις από το βοριά, καθώς η αλόη είναι ευαίσθητη στην παγωνιά. Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Προμηθευτείτε υπόστρωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα και είναι κατάλληλο για την αλόη. Στη βάση της γλάστρας θα πρέπει να τοποθετήσετε 2-3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.
Γιατί ξεραίνεται το γκαζόν σε διάφορα σημεία;
Αυτή την εποχή, από τα τέλη Ιούλη και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από ένα σημαντικό εχθρό, την αγροτίδα ή καραφατμέ, ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Έτσι, ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σ’ έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει ανά θέσεις την όψη του ξηρού άχυρου. Σκαλίστε με τα χέρια σας σε διάφορα σημεία του γκαζόν, απογευματινές ώρες, για να ελέγξετε προσεκτικά μήπως εντοπίσετε τις κάμπιες της καραφατμέ. Επίσης, μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν, καθώς η κάμπια αποτελεί μια εξαιρετική τροφή γι’ αυτά. Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή φυσικό πύρεθρο και επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προτιμούμε να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr
Εχω μια γλαστρα με ωραιοφυλλο με φυλλα βυσσινια σαν μεταξι,Εδω και λιγες ημερες γυρω απο τα φυλλα υου εχει ασπρο χρωμα…μηπως μπορειτε να μου πειτε τι μπορω να κανω? Επισης τα καινουργια φυλλα που βγαζει ειναι μικρα και κατσαρα…Ευχαριστω