Τι ποικιλία λάχανο να φυτέψω στον κήπο μου αυτήν την εποχή;
Το λάχανο είναι από τα αγαπημένα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε για να το τρώμε ωμό σε σαλάτες ή μαγειρευτό σε διάφορες συνταγές. Είναι διετές φυτό που καλλιεργείται ως ετήσιο για την κεφαλή του, ένα κοντό βλαστό από τον οποίο εκπτύσσονται πολλά φύλλα και δημιουργούν μια στρογγυλή μορφή, το γνωστό μας λάχανο. Αν θέλετε λάχανο για σαλάτα, επιλέξετε τις ημιαφράτες ποικιλίες με κεφαλή μεγέθους 1,5 εως 3 κιλά που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες αλλά και στη διατήρηση στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Αν πάλι θέλετε λάχανα για ντολμάδες επιλέξτε αφράτες ποικιλίες που δίνουν κεφάλι λάχανου που μπορεί να φτάσει ως και 4-5 κιλά. Επίσης, υπάρχει το κόκκινο-μωβ λάχανο με μικρότερη κεφαλή (1-2 κιλά), πιο συμπαγή και σκληρότερη από το άσπρο αλλά έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Θέλω να φυτέψω μαϊντανό σε γλάστρα. Τι πρέπει να προσέξω;
Ο μαϊντανός είναι ένα από το πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα. Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα και για το λόγο αυτό τον συναντάμε συχνά σε αυλές και μπαλκόνια. Ο μαϊντανός είναι διετές, φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο για τα υπέροχα μυρωδικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα βάλουμε στις συνταγές και στα πιάτα που δημιουργούμε. Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά για την φύτευσή του. Διαφορετικά, εμπλουτίζουμε το χώμα που έχουμε με κομπόστ, κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του. Χρησιμοποιείστε αβαθή γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ύψους 20-25 εκατοστών και τοποθετήστε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της για να εξασφαλίσετε ικανοποιητική αποστράγγιση. Ο μαϊντανός προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να φροντίσουμε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς.
Mου είπαν ότι υπάρχει και καλλωπιστική δαμασκηνιά. Αληθεύει;
Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5 εως 7 μέτρα. Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί. Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο προύνος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα, ενώ για τη λίπανση, στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού θα απαιτηθεί η προσθήκη πλήρους λιπάσματος.
Eχω ένα αγαπημένο φούλι στη βεράντα μου. Πώς να το φροντίσω;
Το φούλι ή αραβικό γιασεμί είναι από τα αγαπημένα αναρριχητικά καλλωπιστικά φυτά που ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, η ανάπτυξή του μπορεί να φθάσει τα 2-3 μέτρα, ενώ τα φύλλα του διαφέρουν από τα υπόλοιπα γιασεμιά καθώς είναι στρογγυλά, πιο μεγάλα και γυαλιστερά.
Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο. Εξασφαλίστε στις γλάστρες ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή καθώς η έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Εκτός από το αγαπημένο κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr