Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου…

Τι λουλουδάκι μπορώ να φυτέψω μέσα στο καταχείμωνο;
primula-1H πρίμουλα δίνει τα υπέροχα άνθη της μέσα στο καταχείμωνο. Άλλωστε το επιβεβαιώνει και το όνομά της που προέρχεται από τα λατινικά και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της. Αυτή την εποχή θα την βρείτε ανθισμένη σε όλα τα φυτώρια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε. Μεταφυτέψετε την σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Η πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες φυτό που ανθίζει από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο, αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ετήσιο καλλωπιστικό, καθώς μόλις έρχεται το καλοκαίρι ρίχνει το φύλλωμά της και πέφτει σε λήθαργο. Στα περισσότερα είδη το ύψος και η διάμετρός της κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και αρκετές δίχρωμες ποικιλίες. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού. Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας, τα άνθη της είναι εδώδιμα σε σαλάτες ενώ χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.

Τι περιβάλλον θέλει η μανταρινιά για να ευδοκιμήσει;
μανταρινιαΗ μανταρινιά είναι ένα από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα που προτιμούμε για τους νόστιμους καρπούς του, τα μανταρίνια. Η πιο δημοφιλής ποικιλία μανταρινιάς θεωρείται η Κλημεντίνη, με καρπούς σχετικά μικρού μεγέθους, αρωματικούς, πολύ γευστικούς και με λίγους σπόρους, που ωριμάζει τέλη φθινοπώρου. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι είναι αρωματικό με γλυκιά γεύση και λεπτό φλοιό που ωριμάζει αρχές του χρόνου. Επίσης γνωστή είναι η όψιμη ποικιλία Ανκόρ με πλακέ σχήμα που ωριμάζει Μάρτιο-Απρίλιο. Η μανταρινιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ευδοκιμεί σε μέση σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλή γονιμότητα και ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και η μανταρινιά είναι το πιο ανθεκτικό σε ψύχος από τα εσπεριδοειδή, ο καρπός της, λόγω του μικρού μεγέθους και του λεπτού φλοιού είναι πιο ευαίσθητος. Οι δυνατοί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν καταστροφές στη βλάστηση και στην παραγωγή των καρπών της μανταρινιάς. Αντίθετα, οι καρποί της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες αν και όταν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο ίσως εμφανίσουν ηλιεγκαύματα.
Θα μου πείτε μερικές πληροφορίες για το μαστιχάκι;
μαστιχακιΤο μαστιχάκι ή βαμβακούλα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό σε αυλές και σε μπαλκόνια. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες και για κρεμαστά καλάθια. Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.
Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επειδή είναι ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης σε γλάστρα, το μαστιχάκι απαιτεί γόνιμο φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.
Πώς να προστατεύσω τα φυτά μου από τον παγετό;

παγετός-σε-φυτά-696x450Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές προτάσεις για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον παγετό:
• Προστασία των φυτών με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή κάλυψη των φυτών στο μπαλκόνι με ειδικές αντιπαγετικές σακούλες που προστατεύουν από το παγετό και το χαλάζι.
• Ψεκασμός ή πότισμα των φυτών με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή με διάλυμα μίγματος αμινοξέων. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και περιέχουν μεγάλο ποσοστό αμινοξέων, το δομικό υλικό κάθε ζωντανού οργανισμού καθώς αυξίνες, φυσικές ορμόνες που προκαλούν ανάπτυξη οπότε μειώνουν το σοκ των φυτών λόγω παγετού και σταδιακά επανέρχονται στην αρχική κατάσταση.
• Ενσωμάτωση κοπριάς στο χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών για αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, διατήρηση ικανότητας απορρόφησης νερού και αποφυγή αποπληξίας του φυτού.
• Αποφυγή κλαδεμάτων κατά την περίοδο του παγετού για θάμνους και αειθαλή δένδρα ενώ δεν αφαιρούμε τα άνθη στους ανθοφόρους θάμνους για να μην ενθαρρύνουμε εκκίνηση νέας βλάστησης κατά τη διάρκεια του παγετού.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα