Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πώς να φροντίσω το χριστουγεννιάτικο  δένδρο σε γλάστρα;

christmas-treeΚάθε Χριστούγεννα, θέλουμε να προμηθευτούμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι μας για να το στολίσουμε με τις μπάλες, τις χρυσοκλωνιές και τα πολύχρωμα φωτάκια που αναβοσβήνουν. Φέτος, θα αποφύγουμε το κομμένο δέντρο για χριστουγεννιάτικο, ακόμα και αν είναι πιστοποιημένης υλοτόμησης και θα επιλέξουμε ένα δεντράκι φυτεμένο σε γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα μικρό δέντρο, ζωντανό, μέσα στο σπίτι μας που θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε και να το στολίσουμε και την επόμενη χρονιά. Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φωτάκια χαμηλής ισχύος, ώστε να αποφύγουμε τυχόν εγκαύματα στα φύλλα του φυτού μας. Σχετικά με το πότισμα, για να παραμένει δροσερό το φύλλωμα του θα πρέπει να ποτίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας κάθε δυο-τρεις μέρες. Χρειάζεται οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε πιατάκι για να μη φεύγουν νερά στο πάτωμα και στα χαλιά. Τέλος, καλό είναι να μην καλύπτουμε όλη τη φυλλική επιφάνεια του φυτού με χρυσόσκονη για να το διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό.

Πόσο σημαντικό είναι το βόριο στη λίπανση της ελιάς;
ελια 1H καλλιέργεια της ελιάς, εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης που απαιτεί (άζωτο, φώσφορο, κάλιο) έχει και την ανάγκη ιχνοστοιχείων όπως το βόριο. Το βόριο είναι κρίσιμο ιχνοστοιχείο στη λίπανση της ελιάς, πολύ σημαντικό για το στάδιο της άνθησης και καρπόδεσης.Η έλλειψη βορίου στην ελιά είναι πολύ διαδεδομένη και παρατηρείται τόσο σε νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπου εμφανίζεται ξήρανση κλάδων και κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων. Επίσης, η έλλειψη βορίου στην ελιά, έχει σαν συμπτώματα την νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης, τη μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, την καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την παραμόρφωση του ελαιόκαρπου. Τέλος, η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να οδηγήσει σταδιακά, ακόμα και σε πλήρη ακαρπία. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της έλλειψης βορίου στην ελιά, μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος βορίου μέσα στο χειμώνα. Μπορεί να γίνει λίπανση των ελαιόδεντρων με βόρακα (βόριο) 250-300 γραμμάρια ανά δέντρο κάθε 2-3 χρόνια. Επίσης, η λίπανση με βόριο στα ελαιόδεντρα μπορεί να γίνει και με διαφυλλική εφαρμογή.

Πώς προστατεύουμε τα φυτά στο μπαλκόνι από τον παγετό;
προστασια παγωνιαςH περίοδος του χειμώνα είναι πολύ δύσκολη για τα φυτά, καθώς το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές ζημιές στα φύλλα, στους βλαστούς και στο ριζικό σύστημα των φυτών. Μεταφέρουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, προληπτικά ενόψει κακοκαιρίας, σε απάνεμα και προφυλαγμένα μέρη στο μπαλκόνι για να τα προστατεύσουμε από το κρύο. Σκεπάζουμε τα φυτά με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα, που προμηθευόμαστε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα για να μην πάθουν σημαντικές ζημιές από τον επικείμενο παγετό, το χιόνι και το χαλάζι. Ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά (όπως για παράδειγμα η γαρδένια και η αζαλέα), τα μεταφέρουμε για λίγες μέρες ή μόνο για τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειάζεται, στο εσωτερικό του σπιτιού. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι. Βγάζουμε ξανά τα φυτά έξω μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας.

 

Μπορούμε να φυτέψουμε θυμάρι σε γλάστρα;
θυμαριΤο θυμάρι είναι δημοφιλές αρωματικό βότανο της ελληνικής γης που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθίζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι και αποτελεί πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό για το αγαπημένο θυμαρίσιο μέλι. Το θυμάρι διαθέτει φύλλα σκουροπράσινου ή πρασινο-γκρι χρώματος και μικρά άνθη σε λευκό ή ροζ χρώμα. Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα. Δεν θα χρειαστούμε πολύ βαθιές γλάστρες για να φυτέψουμε το θυμάρι, καθώς έχει έρπουσα πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Η προσθήκη μιας στρώσης βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας του θυμαριού θα βοηθήσει. Το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί και να συγκαλλιεργηθεί σε ζαρντινιέρα και με άλλα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις όπως φασκόμηλο, δίκταμο και λεμονοθύμαρο.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα