Γιατί κρεμάμε πρωτοχρονιά την ασκελετούρα στην πόρτα μας;
H ασκελετούρα είναι ένα χαρακτηριστικό βολβώδες φυτό που κρεμάνε την πόρτα την πρωτοχρονιά σε περιοχές της Κρήτης για να φέρουν καλή τύχη, το νέο έτος. Λόγω αυτού του εθίμου, που πλέον το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, η ασκελετούρα ονομάζεται και αγιοβασιλίτσα. Βέβαια, θα τη συναντήσουμε κατά τόπους και με άλλες ονομασίες όπως σκυλοκρέμμυδο, κουτσούνα, ασκέλλα, αγριοκρεμμύδα. Η ασκελετούρα φυτρώνει σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε βραχώδεις πλαγιές και βουνά, χωρίς να χρειάζεται νερό. Από τον υπόγειο βολβό της ασκελετούρας, , ένα κρεμμύδι με διάμετρο 10-20 εκατοστά, αναπτύσσεται ανθοφόρο στέλεχος που ξεπερνά το ένα μέτρο, με εντυπωσιακά λευκά άνθη σε τσαμπιά. Αυτό συμβολίζει λοιπόν η ασκελετούρα, ακόμη και στις πιο δύσκολες, ξηρικές συνθήκες, αναπτύσσεται και δίνει πλούσια ανθοφορία. Τι καλύτερη ευχή για το σπιτικό μας για την καινούρια χρονιά.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο φυτό είναι το γιορτινό ου;
Tο ου είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, εξαιρετικής ομορφιάς που συμβολίζουν την καλή τύχη. Τα επιλέγουμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας τις γιορτινές μέρες και να μεταδώσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης. Το ου είναι θάμνος που ξεχωρίζει για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς του που ξεπροβάλλουν μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη κι ενίοτε αγκαθωτά φύλλα του. Στη χώρα μας, το ου είναι γνωστό με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο. Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του. Σε κάθε περίπτωση έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αποτελεί αγαπημένο στολίδι για το σπίτι μας την εορταστική περίοδο.
Τι κλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του αβοκάντο;
Το αβοκάντο είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τους καρπούς του, με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι: Ηaas, Fuerte, Etinger, Bacon και Zutano. Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται αντιπαγετική προστασία με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα. Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών κατά την άνθιση και ανάπτυξη των καρπών για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγή
Μπορώ να φυτέψω αρπαρόριζα στο μπαλκόνι μου;
Η αρμπαρόριζα είναι ένα αρωματικό φυτό, ξαδερφάκι του γερανιού που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αν και έχει σημαντική καλλωπιστική χρήση, η αρμπαρόριζα διαθέτει φύλλα που αναδίδουν ένα δυνατό άρωμα όταν το τρίψουμε. Μπορούμε να την φυτέψουμε στο μπαλκόνι και να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της για να αρωματίσουμε γλυκά του κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες. Επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για την αρμπαρόριζα, στο μπαλκόνι ή την αυλή μας, σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά και τους βοριάδες. Θα χρειαστούμε στρογγυλή γλάστρα, σχετικά βαθιά, για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να γεμίσουμε τη γλάστρα, καθώς η αρμπαρόριζα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να προσθέσουμε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Η αρμπαρόριζα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα. Πραγματοποιούμε πότισμα μια φορά την βδομάδα κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή περίοδο και δυο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr