Τι πρέπει να ξέρω για το κλάδεμα της βερικοκιάς;
Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί ένα βασικό καλλιεργητικό παράγοντα για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής. Η βερικοκιά καρποφορεί σε νέους ετήσιους βλαστούς ή στα λογχοειδή, μικροί βλαστοί μήκους 3-5 εκατοστών. Η βερικοκιά χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα στη βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε ένα αποδεκτό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών. Μετά το κλάδεμα της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ολόκληρο το δέντρο της βερικοκιάς ενώ παράλληλα αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών.
Θα μου πείτε μερικές πληροφορίες για τον χειμωνανθό;
Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Ενδημικό φυτό της Κίνας, ο χειμωνανθός μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του ακόμα και μέσα στο χιόνι, από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα εκπτυχθούν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του φυτού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Ο χειμωνανθός είναι ανθεκτικός στο ψύχος, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Ιδανική εποχή φύτευσης για το χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε γλάστρα και καλύτερα να το φυτεύουμε στο χώμα, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε αυλές, κήπους και σε πάρκα. Κόψετε τα υπέροχα ανθισμένα κλαδιά του χειμωνανθού μέσα στις γιορτές, για να τα βάλετε στο βάζο σας. Η ανθοφορία και το άρωμα του χειμωνανθού θα κρατήσει για αρκετές μέρες.
Πως επιλέγω φυτόχωμα γα τα κηπευτικά φυτά σε γλάστρα;
Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε τα κηπευτικά μας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αναρωτιόμαστε τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσουμε για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή. Τα κηπευτικά φυτά καθώς αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Γι’ αυτό για τα λαχανικά στο μπαλκόνι επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φυτόχωμα μας πρέπει να περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη, και να είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, δηλαδή να περιέχει κομπόστ και κοπριά καθώς και βιολογικό λίπασμα. Επίσης, το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορείο κηπευτικών θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να μην αναπτύσσονται ασθένειες στα σπορόφυτα.
Πώς ξεχωρίζουμε τους κάκτους από τα παχύφυτα;
Παχύφυτα ονομάζουμε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα που λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού. Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες και πολλές άλλες με διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα και λουλούδια. Υπάρχει όντως αρκετή σύγχυση μεταξύ κάκτων και παχύφυτων. Καταρχήν οι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα, όμως δεν είναι όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Επίσης, τα αγκάθια δεν αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης, καθώς υπάρχουν παχύφυτα που έχουν αγκάθια όπως η ευφόρμπια και η αγαύη που δεν ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών. Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, χαρακτηριστικά χνουδωτά εξογκώματα από τα οποία εκπτύσσονται λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί. Τα παχύφυτα δεν διαθέτουν αρεόλες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr