Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Οι κορμοί στις ελιές μου γέμισαν με κάτι πρασινοκίτρινο. Πως να το αντιμετωπίσω;
Οι ελιές σας γέμισαν με λειχήνες που καλύπτουν με ένα χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων και θάμνων. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, οι λειχήνες μπορούν να αναπτυχθούν στην ελιά, σε βερικοκιές, ροδακινιές, ροδιές, καθώς επίσης στην λεμονιά την πορτοκαλιά ακόμη και σε αμπέλια. Οι λειχήνες αν και αναπτύσσονται πάνω στους κορμούς και στους βραχίονες των δένδρων δεν παρασιτούν από αυτά, καθώς δεν απομυζούν χυμούς. Οι λειχήνες είναι πρωτόγονοι συμβιωτικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα φύκι και ένα μύκητα. Ο μύκητας παίρνει τροφή από τo φύκι, λόγω της φωτοσύνθεσης που κάνει, ενώ το φύκι τρέφεται με ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τον μύκητα. Για την αντιμετώπιση των λειχήνων και την απομάκρυνση τους από τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα χαλκού ή υπερμαγγανικού καλίου. Κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό των δέντρων είναι στα τέλη του χειμώνα μετά το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων και των ελιών.

μουσμουλιαΠως να προστατέψω τη δεσπολιά μου που μαυρίζουν φύλλα και καρποί;
Η κυριότερη ασθένεια της δεσπολιάς ή μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου. Η εκδήλωση της προσβολής του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση, κατά τα τέλη του φθινοπώρου, και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Η ασθένεια ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. To παθογόνο του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς διαχειμάζει στα προσβεβλημένα μέρη του δένδρου και στα πεσμένα φύλλα.Τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εκδηλώνονται κυρίως στα φύλλα και στους καρπούς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου,πραγματοποιούμε τρεις ψεκασμούς με χαλκούχο διάλυμα στα εξής στάδια.  α) λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, δεύτερο στάδιο β)μετά την πτώση των πετάλων του άνθους γ) όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού. Παράλληλα, απομακρύνουμε και καίμε από το δένδρα όλους τους προσβεβλημένους καρπούς και βλαστούς καθώς και όλα τα πεσμένα και προσβεβλημένα φύλλα της μουσμουλιάς

ελια λιπανσηΠοιοι είναι οι βασικοί στόχοι κατά τη λίπανση της ελιάς;
H λίπανση της ελιάς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ελαιοκαλλιέργειας για να μπορέσει να είναι αποδοτική. Για το λόγο αυτό, καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θρέψης σε πολυετή βάση που λαμβάνει υπόψη τις πολλές παραμέτρους της καλλιέργειας, ενώ η συνεργασία μας με γεωπόνο είναι απαραίτητη. Είναι εφικτό και προτείνουμε η εφαρμογή της λίπανσης της ελιάς να γίνεται σε ένα πλαίσιο που θα διέπεται από τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Βασικός στόχος της λίπανσης της ελιάς αποτελεί κατ’ αρχήν η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους με τον εμπλουτισμό του σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Επίσης, είναι αναγκαίο κατά τη λίπανση της ελιάς να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση των ελαιόδεντρων με ισορροπία της βλαστικής ανάπτυξης και της καρποφορίας. Τέλος, σημαντικό στόχο της λίπανσης αποτελεί η αυξημένη παραγωγή των ελαιόδεντρων κάθε χρόνο και η μείωση της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

τριανταφυλλιαΤι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση της τριανταφυλλιάς;
Πριν από τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστά ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Aν φυτεύουμε σε γλάστρα την τριανταφυλλιά, προμηθευόμαστε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση.
Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, καθώς παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Αν φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε γλάστρα, καλό είναι να είναι σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα