Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Να κάνω κλάδεμα να κάνω στις ροδιές μου;
Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές συνηθίζουν να μην κλαδεύουν τις ροδιές στον κήπο τους, όμως το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνο. Καταρχήν, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δένδρου, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά. Τέλος, συντέμνουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες.

kladema-triantafyllias-Τι κλάδεμα θέλει η κάθε τριανταφυλλιά;
Η κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα τριανταφυλλιάς είναι από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο. Ανάλογα το είδος της τριανταφυλλιάς, κάνουμε διαφορετικό κλάδεμα.
– Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.
– Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
– Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.
– Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

ορχιδεαΤι πότισμα και λίπανση θέλει η ορχιδέα;
Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.

κακτοιΤι συνθήκες θέλουν οι κάκτοι για να ευδοκιμήσουν;
Οι κάκτοι χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και μια μακριά ζεστή περίοδο που υπερβαίνει τους 6 μήνες για να αναπτυχθούν. Η έντονη δραστηριότητα των κάκτων πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, διάστημα στο οποίο πέραν της ανάπτυξης δίνουν και την μοναδική ανθοφορία τους. Όσο για το χειμώνα, μια περίοδο ληθάργου, οι κάκτοι επιζητούν θερμοκρασίες 5-15°C, αν και κάποιοι από αυτούς αντέχουν για λίγο και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Οι κάκτοι για να αναπτυχθούν χρειάζονται χονδρόκοκκο αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Ένα συνηθισμένo φυτόχωμα γενικής χρήσης δεν είναι κατάλληλο για κάκτους, καθώς συγκρατεί αρκετή υγρασία. Απαραίτητο λοιπόν είναι να προμηθευόμαστε εξειδικευμένα φυτοχώματα για κάκτους εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να προσθέτουμε άμμο στο συμβατικό φυτόχωμα ή σε εδαφικό μίγμα άμμου και χώματος σε αναλογία 1 προς 4 για να το ελαφρύνουμε και να του βελτιώσουμε τη στράγγιση του υποστρώματος των κάκτων.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα