Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς;
Το κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά είναι ένα πολύ αυστηρό κλάδεμα που γίνεται σε γερασμένα δένδρα που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση της παραγωγικής τους δύναμης και εκτεταμένη ξερή βλάστηση. Γίνεται και σε παγετόπληκτες ελιές που παρουσιάζουν έντονη φυλλόπτωση, σχίσιμο φλοιού και ξήρανση βραχιόνων, καθώς και σε πυρόπληκτες ελιές που όμως δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς αποσκοπεί στην πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης των ελαιόδεντρων και περιλαμβάνει την καρατόμηση του κορμού σε ύψος 80-100 εκατοστά από το έδαφος ή των καρατόμηση των βραχιόνων σε ύψος περίπου 30 εκατοστά από το σημείο διασταύρωσης των βραχιόνων με τον κορμό της ελιάς. Αν η ελιά είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενο (συνήθως αγριελιάς), πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τομή έγινε σε ψηλότερο σημείο από το σημείο εμβολιασμού του ελαιόδεντρου. Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς σε γηρασμένα δένδρα γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε μέρες που δεν έχουμε βροχόπτωση ή υψηλή υγρασία. Σε παγετόπληκτα δέντρα,  πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο έκπτυξης νέας βλάστησης αργά την άνοιξη.

αζαλεαΘα μου πείτε λίγα λόγια για να φροντίσω την αζαλέα μου
Η αζαλέα είναι καλλωπιστικός ανθοφόρος θάμνος, φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων που κατάγεται από την Άπω Aνατολή. Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βασίζεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία, η αζαλέα αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει εξασφαλίζουμε σκιερή θέση, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση. Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η και η καμέλια. Χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, θα πρέπει να επιλέξετε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά.

λιπασμαΠοιοι είναι οι βασικοί τύποι λιπάσματος;
Όταν μιλάμε για λίπασμα στα φυτά, αναφερόμαστε σε ουσίες φυσικές ή χημικές που συντελούν στην ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Το λίπασμα, ανάλογα την προέλευση του, διαχωρίζεται σε οργανικό (βιολογικό), σε χημικό και σε οργανοχημικό. Τα βιολογικά λιπάσματα προέρχονται από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, όπως είναι η κοπριά, το κομπόστ, το λίπασμα από φύκια και πολλά άλλα. Τα χημικά λιπάσματα προκύπτουν από τη σύνθεση χημικών στοιχείων μέσα από διάφορες χημικές αντιδράσεις, ενώ τα οργανοχημικά λιπάσματα περιέχουν συγχρόνως χημικά στοιχεία και ποσότητα οργανικής ουσίας. Το λίπασμα είτε οργανικό είτε χημικό, ανάλογα με τη μορφή του, το συναντάμε βασικά σε στερεή ή υγρή μορφή. Λιπάσματα σε στερεά μορφή συναντώνται σε κοκκώδη ή σε κρυσταλλική μορφή που συνήθως διαθέτει υψηλή διαλυτότητα στο νερό για άμεση απορρόφηση. Τα υγρά λιπάσματα διαλύονται στο νερό και εφαρμόζεται μέσω του συστήματος άρδευσης κατά το πότισμα ή με ψεκασμό του φυλλώματος των φυτών.

Πώς μπορώ να πολλαπλασιάσω τις αγαπημένες τριανταφυλλιές του κήπου μου;
Κόβουμε μέσα στην άνοιξη μοσχεύματα με μήκος 20-25 εκατοστών με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Στη συνέχεια, ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς σε ύψος 1 εκατοστού και βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος της στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.Φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Είναι σημαντικό να διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε δροσερό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα