Τι πρέπει να προσέξω επιλέγοντας δένδρα για το πεζοδρόμιό μου;
Οπως λένε και τα μεγάλα αλάνια, το πεζοδρόμιο θέλει μαγκιά! Ενα λάθος αρκεί για να σε κυνηγάει ολόκληρη η γειτονιά κι άντε να ξεμπλέξεις. Γι’αυτό, για το πεζοδρόμιο επιλέγουμε δέντρα (με τη συνεννόηση του Δήμου), που δεν δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες που μπορεί να σηκώσει τις πλάκες του πεζοδρομίου. Επίσης, σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια με περαστικούς, επιλέγουμε φυλλοβόλα δένδρα ώστε το καλοκαίρι να έχουν πυκνή σκιά για να προστατεύει τους πεζούς από τον καυτό ήλιο ενώ τον χειμώνα, η πτώση των φύλλων συντελεί να περνά ο ήλιος και να ζεσταίνει τους ανθρώπους που περπατούν από κάτω. Αποφεύγουμε ακόμη τα δένδρα που έχουνε καρπούς για να μη λερώνονται τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα από κάτω (πχ. καρποφόρες μουριές). Γενικότερα, επιλέγουμε δέντρα που έχουν ταχεία ανάπτυξη, δεν χρειάζονται πολύ νερό και δεν είναι ευαίσθητα σε αρρώστιες και ασθένειες. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή σε πεζοδρόμια είναι ο σφένδαμος, η καλλωπιστική μουριά (δεν κάνει καρπούς) καθώς και η καλλωπιστική δαμασκηνιά που ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα των φύλλων της.
Θέλω ένα καλλωπιστικό φυτό για το μπάνιο μου που έχει πλακάκια σε κόκκινες αποχρώσεις. Τι θα λέγατε;
Φωτιά στα κόκκινα! Κι άμα προσθέσετε και την φιτόνια με το κόκκινο φύλλωμα, μόνο το κόκκινο χαλί θα λείπει! Η φιτόνια είναι μικρόφυτο εσωτερικού χώρου και κατάγεται από τη Βραζιλία. Ευδοκιμεί σε θέσεις σκιάς και μέτριο υγρό έδαφος, ενώ καλλιεργείται και σε τερράρια. Εχει διακλαδισμένους μίσχους και φθάνει περίπου 10 εκατοστά ύψος. Εχει στιλπνό φύλλωμα με γκρι τρίχες, που γίνεται πράσινο με το πέρας της ηλικίας του. Τα φύλλα είναι ωοειδές σχήματος περίπου 10 εκατοστών, άτριχος ή ελαφρώς εφηβικός, σκούρο πράσινο, που καλύπτεται με ένα δίκτυο ανοιχτό κόκκινο φλέβες. Την άνοιξη μπορεί να ανθίσει, με δυσδιάκριτα κιτρινωπά άνθη χωρίς ιδιαίτερη διακοσμητική αξία. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με καταβολάδες και μοσχεύματα. Η φιτόνια δεν αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες και θέλει πότισμα πλούσιο, ειδικά το καλοκαίρι καθώς το χώμα πρέπει να διατηρείται ελαφρώς υγρό. Ανοιξη και καλοκαίρι, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για τα φυτά κάθε δύο εβδομάδες.
Εξω από την αποθήκη που φυλάω το κρασί μου, θέλω να φυτέψω παχύφυτα. Τι θα μου προτείνατε;
Εξω από τα κρασιά, φυτέψτε τις κρασούλες! Οι κρασούλες είναι από τα γνωστότερα παχύφυτα που έχουμε στις γλάστρες μας χωρίς να γνωρίζουμε τις πιο πολλές φορές το όνομα τους. Κατάγεται από ξηρές περιοχές της Νοτίου Αφρικής, όπου μπορεί να βρεθεί σε βραχώδη μέρη και φθάνει σε ύψος 1 – 3 μέτρα. Οι βλαστοί του είναι δύσκαμπτοι και σκληροί, με ζεύγη αντίθετων σαρκωδών, ωοειδών φύλλων. Είναι φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης και ανθίζει με μικρά λευκά ή ρόδινα αστεροειδή νωρίς την άνοιξη. Απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, αραιή λίπανση κατά την περίοδο ανάπτυξης και ζέστη με ήλιο. Τα φύλλα μπορεί να κοκκινίσουν από τον πολύ ήλιο, όμως είναι φυσιολογικό και μην ανησυχήσετε. Μαλακά φύλλα ή έντονη φυλλόπτωση ίσως είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή ελλειπούς αποστράγγισης. Το φυτό μπορεί να κλαδεύεται κάθε λίγα χρόνια για να διατηρείται ένα επιθυμητό σχήμα και να ισχυροποιείται ο κορμός του.
Γιατί δε μου πετυχαίνει η καλλιέργεια άνηθου στη γλάστρα μου;
Οσο κι αν δεν το συνομολογεί το όνομά του, ο άνηθος χρειάζεται ήθος και μάλιστα καλλιεργητικό! Καταρχήν, χρειάζεται στραγγιζόμενο έδαφος, συχνό πότισμα καθώς έχει βαθύ ριζικό σύστημα και αγαπά το νερό. Ο άνηθος θέλει καλό πότισμα, αργά το απόγευμα. Μεγαλώνει αργά, είναι μονοετές φυτό ενώ ο ήλιος και η ζέστη είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Το καλύτερο είναι να μην το μεταφυτέψετε και κατευθείαν να βάλετε το σπόρο εκεί όπου θα παραμείνει για όλη του τη ζωή. Προτιμά προστατευμένα μέρη με βαθύ και καλό χώμα. Αν τον φυτέψετε στον βοτανόκηπό σας, είναι αποδεδειγμένο οτι μεγαλώνει καλύτερα και πιο γρήγορα, σε συγκαλλιέργεια δίπλα σε κόλιανδρο. Οταν το φυτό μεγαλώσει και βγει περίπου στα 15 – 20 εκατοστά, κουρέψτε το κάνοντας το πιο λεπτό και κρατήστε την περιοχή τριγύρω του καθαρή από τα ζιζάνια. Ενσωματώστε μια φορά το μήνα λίγη σβησμένη κοπριά για την ανάπτυξη του.
Κυνηγάω το γιό μου να φυτέψει κάποιο κτηνοτροφικό φυτό για τα ζώα, αλλά βαριέται. Τι να του προτείνω;
Προτείνετε να φυτέψει τη μηδική, γιατί αλλιώς θα γίνετε Μήδεια! Η μηδική (τριφύλλι) είναι το κυριότερο κτηνοτροφικό φυτό της χώρας μας. Η μηδική αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, αρκεί το έδαφος να στραγγίζει καλά. Η μηδική που καλλιεργείται σε υγρές περιοχές είναι πιο βραχύβια από τη μηδική που καλλιεργείται σε ξηρές περιοχές. Για καλή ανάπτυξη, η φθινοπωρινή κοπή πρέπει να αφήνει στη μηδική χρόνο να αναπτύξει συμπληρωματική φυτική μάζα, να αποθηκεύσει θρεπτικές ουσίες στις ρίζες για να αντέξει τους παγετούς του χειμώνα.Το βάθος σποράς της μηδικής για τα λεπτόκοκκα εδάφη είναι 1 – 1,5 εκατοστά, ενώ για τα χονδρόκοκκα 2 με 3 εκ. Οσο καλύτερες είναι οι συνθήκες υγρασίας του εδάφους, τόσο αβαθέστερη είναι η σπορά. Η μηδική μπορεί να αναπτυχθεί μετά από οποιοδήποτε σχεδόν φυτό ενώ για άριστα αποτελέσματα επιλέγονται τα πιο γόνιμα χωράφια. Καλλιεργείται για την παραγωγή σανού, χλωρού χόρτου και βοσκής σε ποτιστικά ή ξηρικά χωράφια σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Μένω σε χωριό και θέλω να φυτέψω αυτήν την εποχή, ρεβύθια. Τι θα λέγατε;
Αμα είστε από ψηλό χωριό, θα έλεγα να το αποφύγετε! Τα ρεβύθια συνήθως σπέρνονται τον Μάρτη και μόνον όταν ένα μέρος έχει πολύ γλυκό χειμώνα μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο. Σπέρνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές με απόσταση 70 εκατοστών. Η συγκομιδή γίνεται μόλις πάρουνε τα σπέρματα το τελικό τους μέγεθος, όσον είναι πράσινα όμως ακόμα. Αμα ξεραθούν στο χωράφι και τα χτυπήσει ο ήλιος γίνονται κακόβραστα. Το μάζεμα γίνεται με ξερίζωμα των φυτών, δένονται σε δεμάτια και μεταφέρονται να ξεραθούν στον ίσκιο. Άμα ξεραθούν, κοπανίζονται. Τα ρεβίθια καλλιεργούνται αποκλειστικά για τα σπέρματά τους, που χρησιμοποιούνται για τροφή του ανθρώπου ξερά μαγειρεμένα και σπανιότερα χλωρά. Tα ρεβύθια χρησιμοποιούνται ακόμη για τα στραγάλια, για νοθεία του καφέ και τέλος σε μικρά ποσά στην αρτοποιία για προετοιμασία της μαγιάς του εφτάζυμου ψωμιού.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr
Ο κ.Λιονουδάκης με χιούμορ & ευγένεια μας φωτίζει & λύνει τις απορίες μας.
Τον ευχαριστούμε πολύ.