Τι φρoντίδα χρειάζεται η ορτανσία μου για να ανθοφορήσει;
H ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως γαρδένια και η καμέλια, καθώς θέλει όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές. Αν δεν έχουμε καστανόχωμα, θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Καλό είναι να εξασφαλίζουμε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία μας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως.
Η ορτασία θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθούν συχνότερα ποτίσματα για την ορτανσία κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση της ορτανσίας, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρίου – Φλεβάριου, καθώς και τον Αύγούστο. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων.
Πότε και πώς κλαδεύουμε τις μουριές;
H μουριά κλαδεύεται μέσα στο χειμώνα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε την μουριά τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε και μικρότερη παραγωγή μούρων. Ο τρόπος κλαδέματος της μουριάς σχετίζεται και με τη χρησιμότητα που έχει το δέντρο. Πάντως, σε μουριές που διατηρούμε για τα μούρα, αφαιρούμε ξερά, ασθενή κλαδιά, αδύναμους βλαστούς και κάνουμε μικρή σύντμηση των βλαστών ώστε να διασφαλίσουμε καλή παραγωγή. Στις δεντροστοιχίες με μουριές στους δρόμους, το κλάδεμα έχει ως στόχο τον περιορισμό του ύψους και τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου. Στη λευκή ποικιλία μουριάς, που χρησιμοποιείται για τροφή μεταξοσκώληκα, κλαδεύουμε πολύ αυστηρά για να έχουμε παραγωγή πλούσιου και τρυφερού φυλλώματος.
Θα μας πείτε πότε πρέπει να συλλέγουμε τον δίκταμο;
Ο δίκταμος ή έρωντας είναι το πιο φημισμένο ενδημικό αρωματικό φυτό της Κρήτης. Ενδημικό, σημαίνει ότι αυτοφύεται μόνο στις περιοχές της Κρήτης. Ο δίκταμος χρειάζεται άφθονο ήλιο και μάλιστα σε απόκρημνες και βραχώδεις τοποθεσίες, ακόμη και στα φαράγγια του νησιού. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, αρκεί να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Ο δίκταμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, ενώ η προσθήκη κομπόστ στο υπόστρωμα θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη του δίκταμου. Ο πολλαπλασιασμός του δικτάμου γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με παραφυάδες. Συλλέγουμε τον δίκταμο στο στάδιο της ανθοφορίας κόβοντας φύλλα και άνθη από τέλη Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Αποξηραίνουμε το φυτικό υλικό του δίκταμου σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους και το αποθηκεύουμε σε αεροστεγές βάζο μακριά από το φως.
Πού μπορώ να φυτέψω φωτίνιες που μου αρέσουν;
Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-4 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα. Λόγω καλής προσαρμογής στο μεσογειακό περιβάλλον, η φωτίνια χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Η φωτίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη, ακόμη και σε παραθαλλάσιες περιοχές. Επιλέγουμε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις για την φωτίνια για να αναπτυχθεί καλύτερα. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr