Δεν αντέχω με την κρίση στην Ελλάδα και θέλω να μου προτείνετε ένα λουλούδι για να πάρω αισιοδοξία.
Μες στην κρίση του αιώνα, στη σκιά του Παρθενώνα, φύτεψε μια ανεμώνα, για να ανθίσει τον χειμώνα! Αναλογιστείτε τους συμβολισμούς που κρύβει η ανεμώνα καθώς στην αρχαιότητα είχε συνδεθεί με τον μύθο του Άδωνη και της θεάς Αφροδίτης. Από τα δάκρυα λοιπόν της Αφροδίτης που έπεσαν στο χώμα για τον χαμό του αγαπημένου της, φύτρωσαν οι πανέμορφες ανεμώνες. Κάθε οδυνηρό τέλος μπορεί να φέρει μια καλύτερη αρχή. Ας φυτέψουμε λοιπόν τους κονδύλους της ανεμώνας σε κήπο το φθινόπωρο, σε βάθος 2 – 3 εκατοστών και σε απόσταση 15 εκατοστών μεταξύ τους σε περιοχή με καλό φωτισμό. Το χώμα τους πρέπει να είναι γόνιμο και με καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν. Θα φυτρώσουν και θα δώσουν ζωντάνια στα ανοιξιάτικα παρτέρια σας με τα υπέροχα πολύχρωμα λουλούδια τους και τη μεγάλης διάρκειας ανθοφορία τους. Φροντίστε μόνο να αφαιρείτε τακτικά τα μαραμένα άνθη. Το γένος της ανεμώνης περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη, ενώ η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία, η ανεμώνα του βουνού, βγάζει μικρά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας στις αποχρώσεις του μπλε και ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη.
Αγόρασα ένα φυτό κρότωνα και η πεθερά μου είπε να σας ρωτήσω πώς να το φροντίσω.
Τελικά ο φόβος δε φυλάει μόνο τα έρημα, αλλά και τις πεθερές! Η πεθερά σας προφανώς φοβάται να με ρωτήσει η ίδια για να μην καυτηριάσω τον παρεμβατικό ρόλο των πεθερών στην ελληνική κοινωνία και σας βάζει ενδιάμεσο. Κι αφού αγαπητέ γαμπρέ, κατατροπώσαμε το θεριό, μπορούμε πλέον ανενόχλητοι να μιλήσουμε για τον κρότωνα που είναι ένα εντυπωσιακό χρωματιστό θαμνώδες φυτό εσωτερικού χώρου από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού. Έχει φύλλα με σαρκώδη υφή όπου αρχικά είναι πράσινα, αλλά αλλάζουν χρώματα καθώς ωριμάζουν σε πολλές αποχρώσεις από κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα φύλλα. Έχει επίσης πολλές ποικιλίες φύλλων όπως μακριά, επίπεδα, στενά, πλατιά και κατσαρά. Θέλει άφθονο φως για να διατηρήσει το ζωηρό χρώμα του όχι όμως να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ηλίου. Απαιτείται κατάλληλη θερμοκρασία αφού δεν αντέχει ούτε τις υψηλές αλλά ούτε τις χαμηλές θερμοκρασίες, επαρκές πότισμα και πολύ υγρασία στο περιβάλλον γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πέσουν τα φύλλα, θα έχουν θαμπά χρώματα και οι άκρες των φύλλων θα ξεραθούν. Λιπαίνετε κάθε 2 μήνες με υγρό λίπασμα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Κάθε χρόνο οι αγκινάρες φύτρωναν μόνες τους, αλλά φέτος τίποτα. Μήπως να κάνω ευχέλαιο;
Οπου φτωχός κι η μοίρα του, αλλά και η ανομβρία του! Δεν μας φτάνανε όλα που συμβαίνουν στη χώρα, δεν λέει κι επιπλέον να βρέξει. Τα δέντρα δεν ποτίζονται, οι άνθρωποι δεν μπορούν να σπείρουν, οι αγκινάρες δεν αναβλαστάνουν. Καλά τα ευχέλαια, δε λέω, αλλά επειδή «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ποτίστε τις αγκινάρες σας για να σπάσει ο λήθαργος των βλαστοφόρων οφθαλμών της βάσης. Στη συνέχεια οι οφθαλμοί αφήνονται να εκβλαστήσουν και να δώσουν τις παραφυάδες. Μόλις αυτές αποκτήσουν 3 – 5 φύλλα, γεγονός που συμβαίνει άλλες χρονιές συνήθως κατά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, αποκόπτονται προσεκτικά από το παλιό φυτό μαζί με τη δική τους νέα θυσανώδη ρίζα καθώς και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού. Οι παραφυάδες φυτεύονται αμέσως στη νέα μόνιμη θέση τους. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι την πρώτη χρονιά μετά την εγκατάσταση των νέων φυτών η παραγωγή ανθοκεφαλών είναι περιορισμένη. Μετά τη συγκομιδή και της τελευταίας ανθοκεφαλής από ένα φυτό (περίπου κατά τον Μάιο), κόβετε όλο το υπέργειο μέρος του φυτού στο επίπεδο του εδάφους και αφήνετε το υπόγειο να περάσει τη θερμή περίοδο σε κατάσταση λήθαργου.
Θέλω να αγοράσω χρυσάνθεμα και να τα φυτέψω. Τι θα με συμβουλεύατε;
Πολλοί αμπελοφιλόσοφοι (ανάμεσά τους κι εγώ) υποστηρίζουν ότι η προσοχή είναι η μητέρα της ορθής επιλογής! Σεβαστείτε λοιπόν τη μητέρα προσοχή και επιλέξτε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν συνήθως μεγαλύτερα άνθη για να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία συνήθως παράγουν μικρά άνθη, προτιμήστε να τα φυτέψετε στον κήπο, κατά μεμονωμένες θέσεις ή για να φτιάξετε έναν φυτικό φράκτη με εντυπωσιακές εναλλαγές χρωμάτων. Είναι σημαντικό στο φυτώριο, να διαλέγετε χρυσάνθεμα, χωρίς κιτρινισμένα φύλλα, αλλά και άνθη που δεν έχουν ανοίξει τελείως γιατί θα διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους. Επίσης, μη διαλέγετε χρυσάνθεμα με τελείως κλειστά μπουμπούκια γιατί κατά τη μεταφύτευση μπορεί να σοκαριστούν και να μην ανοίξουν καθόλου. Κατά τη μεταφύτευση, προσέχετε να διατηρήσετε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση.
Θέλω να φτιάξω ένα μικρό θερμοκήπιο. Τι πρέπει να προσέξω;
Στη ζωή δεν μπορείς να μένεις ουδέτερος! Πρέπει να έχεις άποψη και να παίρνεις θέση! Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα θερμοκήπιο. Διαλέξτε λοιπόν θέση για το θερμοκήπιο που θα εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες κι ο πιο ορθός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση. Επίσης, η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα καθώς ένας δυνατός άνεμος μπορεί να κατάστρεψε το κάλυμμα του θερμοκηπίου. Επιπλέον, το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο, αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει, ενώ μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών της βροχής. Για το ανέβασμα της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούνται βοηθητικά αερόθερμα ή κατάλληλες σόμπες . Τέλος, ένα θερμοκήπιο πρέπει να αερίζεται για να αποφεύγουμε την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και την υγρασία που επιφέρει ανάπτυξη μυκητολογικών. Η πτώση της θερμοκρασίας κι ο αερισμός επιτυγχάνεται με το άνοιγμα των θυρών και παραθύρων.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr