Πήγα στην εκδήλωση των Σποριτών και πήρα ντόπιους σπόρους ντομάτας. Πώς θα διαφυλάξω κι εγώ τον σπόρο από την ντοματιά;
Τι κι αν βρέχει, τι κι αν ψιχαλίζει, η διάσωση των σπόρων, όλους μας αγγίζει! Μεγάλη επιτυχία, παρά την κακοκαιρία σημείωσε η γιορτή παραδοσιακών σπόρων από την ομάδα των Σποριτών καθώς είναι αναγκαία η διάσωση και της διάδοση των ντόπιων ποικιλιών για να μπορέσουμε διατηρήσουμε την διατροφική μας αυτάρκεια, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Πάντως, χρειάζεται μεγάλο αγώνα και συνεχή αντίσταση. Όσαν αφορά τον σπόρο τομάτας, πρέπει να αφήσουμε τον καρπό να ωριμάσει πολύ, σχεδόν να πέσει από το φυτό. Βγάζουμε μετά τους σπόρους που πρέπει να προέρχονται από καλοσχηματισμένους υγιείς καρπούς από τους πρώτους σταυρούς και τους τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια όπου προσθέτουμε λίγο απιονισμένο νερό. Αφήνουμε να γίνει ζύμωση στο διάλυμα για δυο τρεις μέρες όπου οι υγιείς σπόροι θα κατακαθίσουν στον πάτο του διαλύματος. Στη συνέχεια αδειάζουμε τους σπόρους σε ένα απορροφητικό χαρτί και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Τρίβουμε καλά και στεγνώνουμε τους σπόρους και τους αφήνουμε σε μια λεία επιφάνεια για μια εβδομάδα για να στεγνώσουν ώστε να τους αποθηκεύσουμε σε χάρτινες συσκευασίες, σε ένα σκοτεινό κρύο χώρο.
Ο φαλακρός γείτονάς μου ξεκίνησε να μεταφυτεύει τα λουλούδια της βεράντα του. Γιατί το κάνει;
Μεταφύτευση τριχών ή μεταφύτευση γλαστρών; Στο δύσκολο αυτό ερώτημα, ο γείτονας σας πολύ σωστά έκρινε να ξεκινήσει από τα επείγοντα καθώς ήλθε η ώρα της μεταφύτευσης των φυτών σας σε μεγαλύτερες γλάστρες τώρα που μπήκε άνοιξη. Μεταφυτέψτε όταν τα φυτά σας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από κάτω της γλάστρας ή κιτρινίζει το φύλλωμα τους και παρουσιάζει φυλλόπτωση. Μια σαφή ένδειξη μεταφύτευσης είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Μεταφυτέψτε αρχές άνοιξης πριν τα φυτά ξεκινήσουν έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και πλούσια ανθοφορία. Επιλέξτε γλάστρες με μέγεθος ένα ώς δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα καθώς αν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επιλέξετε για κάθε φυτό, το κατάλληλο φυτόχωμα που ταιριάζει σε λουλούδια εξωτερικού χώρου, σε καλλωπιστικά εσωτερικού χώρου, σε οξύφιλα (γαρδένια, αζαλέα), σε κάκτους και σε κηπευτικά.
Τι πρέπει να προσέξω στην καλλιέργεια της γλυκοκολοκύθας;
Η κολοκύθα η γλυκιά, δεν μπορεί την παγωνιά! Η γλυκοκολοκύθα απαιτεί ψηλές θερμοκρασίες 22-28οC και μπορεί να καλλιεργηθεί στο ύπαιθρο μόνο το καλοκαίρι. Οι φυτεύσεις έτοιμων φυτών γίνονται Απρίλιο – Μάιο (όταν περάσει ο κίνδυνος παγετών) σε ακριανές θέσεις σε χωράφι για να αναπιάνονται σε φράκτες. Δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις αν και προτιμά ελαφρό, πλούσιο σε οργανική ουσία, γόνιμο, στραγγερό έδαφος με ph 5,5 – 7,5. Οι βλαστοί και τα φύλλα του είναι τριχωτά και συνήθως έρπουν πολύ γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο επί τόπου στο λαχανόκηπο ή σε σπορείο και μετά με μεταφύτευση στην οριστική θέση. Η συγκομιδή ξεκινά ενάμισι μήνα μετά την φύτευση. Η γλυκοκολοκύθα, γενικότερα, καλλιεργείται για τον ανώριμο ή τον ώριμο καρπό της, το μεγάλο άνθος της (τα άνθη της γλυκοκολοκύθας δίνουν υπέροχους ντολμάδες) και τις κορυφές της. Σε μερικές ποικιλίες τρώγονται και οι σπόροι, ο γνωστός πασατέμπος.
Μου ξεράθηκαν οι μέντες από την παγωνιά σε ένα παρτέρι και θέλω να φυτέψω ένα ανοιξιάτικο λουλούδι. Τι προτείνετε;
Ξέχασε τη μέντα και φύτεψε διατσέντα! Το διατσέντο όπως το λένε στην Κέρκυρα ή διατσέντα όπως το λένε στα κύθηρα είναι ένα είδος υάκινθου, άλλωστε το όνομα προέρχεται από το ιταλικό giacinto=υάκινθος. Είναι βολβώδες φυτό αρκετά κοινό σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ έχει εγκλιματιστεί σαν επιγενές σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Το λουλούδι του είναι σύνθετο, πολύ αρωματικό με πολλά μικρά άνθη. Ειδικότερα, βολβοί διατσέντο -υακίνθου, χρώματος άσπρου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για κατασκευή νυφικών μπουκέτων.Η καλλιεργημένη ποικιλία είναι πολύ πιο εμφανίσιμη χωρίς όμως το δυνατό άρωμα, χάρη στο οποίο το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Είναι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης και κατάλληλοι για γλάστρες ή για κήπους, Φυτέψτε τους, σε βάθος 5-6 εκατοστά με τη μύτη να εξέρχεται προς τα πάνω, σε αφρωτό γόνιμο χώμα.
Μπορείτε να μου πείτε τι φροντίδα θέλουν τα πελαργόνια;
Συμβουλές για πελαργόνια, και θα σας κρατήσουν χρόνια! Συγκεκριμένα, τα πελαργόνια, θέλουν φως και καθαρό αέρα, ζέστη το καλοκαίρι και πιο δροσερά το χειμώνα. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, θα σας συμβούλευα να τα κλαδέψετε και να τους αλλάξετε και γλάστρα αν απαιτείται. Φυτό πολύκλαδο, αειθαλές , με μορφή ημισφαιρικού θάμνου, το πελαργόνι φθάνει σε ύψος έως 0,6μ., με μεγάλα φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη, με άνθη διαφόρων χρωμάτων και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στην αλατότητα. Προτείνουμε με το πότισμα εφαρμογή υδατοδιάλυτου, πλήρους βιολογικού λιπάσματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, από άνοιξη έως φθινόπωρο. Μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε με τα μοσχεύματα που κόψατε κατά το κλάδεμα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για μαλακά μοσχεύματα. Θεωρείται ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρες και παρτέρια, αποτελεί από τα αγαπημένα είδη των κηποτεχνών. Αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα γεράνια, είναι διαφορετικό είδος.