Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Πώς θα φυτέψω κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού;
Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει 1-2 εκατοστά διάμετρο. Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος. Το σφαιρικό κοκκάρι δίδει πεπλατυσμένους βολβούς κρεμμυδιού, ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι δίδει σφαιρικούς βολβούς.Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν καλύτερα και να σχηματίσουν μεγαλύτερο βολβό. Κατά την φύτευση του κρεμμυδιού είναι χρήσιμο στο έδαφος να ενσωματώσουμε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και πλήρες βιολογικό λίπασμα για ενδυνάμωση της καλλιέργειας.
Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση του κρεμμυδιού ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις μεταξύ τους γύρω στα 30 εκατοστά. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις γύρω στα 10 εκατοστά για το ξερό κρεμμύδι. Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι 0,5–1 εκατοστό.

mistikakipou-kladema_lemonias-370x220Πότε και πώς κλαδεύουμε τις λεμονιές;
Το κλάδεμα αποτελεί σημαντική εργασία για την καλλιέργεια της λεμονιάς. Οι λεμονιές λόγω της τάσης τους να αναπτύσσονται πιο ελεύθερα, χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα, άλλα όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.To κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.  κατά το κλάδεμα της λεμονιάς, επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς. Οι ποδιές της λεμονιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγική τους δύναμη. Τότε, αφαιρούνται και αφήνουμε άλλες ποδιές της λεμονιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

mistikakipou-iviskos-370x220Τι φροντίδα θέλει ο ιβίσκος για να φυτέψω;
Ο ιβίσκος είναι δημοφιλής αειθαλής θάμνος ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο με πολύ ωραία μεγάλα άνθη, Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ο ιβίσκος παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης.Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα