Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
H ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών που φυτεύεται στον κήπο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές την φυτεύουν και στο μπαλκόνι. Η ντομάτα χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σαν φρέσκο λαχανικό στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσα ντομάτας. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Από ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Επιλέγουμε ποικιλία ντομάτας που να διαθέτει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να δίνει νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την ηλιοφάνεια.
Πώς κλαδεύεται το γιασεμί και πως πολλαπλασιάζεται;
To γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του. Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το κλάδεμα του γιασεμιού γίνεται σε δύο εποχές. Κλαδεύουμε αρχικά το γιασεμί στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφαιρώντας ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς. Στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, πραγματοποιούμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του γιασεμιού, αφαιρώντας εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και συντέμνοντας τους δυνατότερους. Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα που λαμβάνονται στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης. Επίσης, το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες στα τέλη του χειμώνα και με εμβολιασμό (ενοφθαλμισμό) σε υποκείμενο γιασεμί της επιθυμητής ποικιλίας στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης.
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς;
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της παραγωγής. Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς βοηθά στην ανάπτυξη της νέας βλάστησης, αλλά και στην καλή παραγωγή πορτοκαλιών. Οι πορτοκαλιές που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Είναι πειραματικά αποδεδειγμένο ότι στα εσπεριδοειδή δέντρα η παραγωγή μειώνεται ανάλογα με την αυστηρότητα του κλαδέματος. Επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου της πορτοκαλιάς. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς, καθώς και τα ξερά κλαδιά. Οι ποδιές του δέντρου που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των καρπών της πορτοκαλιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη. Όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε και να αφήσουμε άλλες ποδιές της πορτοκαλιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Αφού κλαδέψουμε τις πορτοκαλιές, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr