Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά μας;

Το πότισμα αποτελεί μία πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία στον κήπο είτε πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, είτε για κηπευτικά, είτε για αρωματικά φυτά είτε για καρποφόρα δέντρα και θάμνους. Είναι γεγονός ότι το ανεπαρκές ή το υπερβολικό πότισμα σχετίζεται με τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται στα φυτά του κήπου μας. Ως βασική αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πότισμα των φυτών είναι αποτελεσματικό όταν καλύπτει ομοιόμορφα το χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών. H συχνότητα του ποτίσματος και η ποσότητα του ποτίσματος στα φυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης τους, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά και οι καλλωπιστικοί θάμνοι θέλουν περισσότερο νερό από τα παχύφυτα και τους κάκτους. Επίσης, τα φυτά που βρίσκονται στην άνθιση θέλουν λιγότερη ποσότητα νερού απ’ ότι όταν βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία. Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Τέλος, το καλοκαίρι το πότισμα είναι συχνότερο από το χειμώνα, καθώς επίσης όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.

Σε τι θέση φυτεύουμε την καλέντουλα;

mistikakipou-kalentoula-frontida-370x220H καλέντουλα είναι ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε ως καλλωπιστικό φυτό στον κήπο, καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Η καλέντουλα ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις σε αγρούς και σε χωράφια που έχουν χαμηλό υψόμετρο. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα σε σκιά ή ημισκιά, θα επιβιώσει παρουσιάζοντας μειωμένη ανθοφορία. Η καλέντουλα αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κοντά στους 0°C. Για το λόγο αυτό, αν και θεωρείται πολυετές φυτό, η καλέντουλα συνήθως ζει για ένα χρόνο, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα.
Η καλέντουλα από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, ως αντιφλεφμονώδες, καθώς και ως κρέμα για φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Το λάδι της καλέντουλας διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες επούλωσης και ανάπλασης και χρησιμοποιείται σε ευαίσθητα και ξηρά δέρματα. Τα άνθη της καλέντουλας είναι εδώδιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντεκόρ σε σαλάτες, για γαρνιτούρα και για άρωμα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Πότε και πως κλαδεύουμε τις μανταρινιές;

mistikakipou-kladema-mantarinias-370x220Το κλάδεμα της μανταρινιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και, δευτερευόντως, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς «Κλημεντίνη» και «Nόβα» κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύτεαι μέσα στον μήνα Μάϊο. Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, φροντίζουμε να επιλέξουμε 4-5 καλοσχηματισμένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου της μανταρινιάς. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που αλληλοτέμνονται, καθώς και τα ξερά κλαδιά της μανταρινιάς. Οι ποδιές της μανταρινιάς, δηλαδή οι χαμηλοί κλάδοι που φέρουν την σημαντικότερη καρποφόρα παραγωγή, θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη και να αφαιρούνται όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα