Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Φυτεύουμε δικούς μας σπόρους ή αγοράζουμε έτοιμα φυτά;
Φυτεύοντας σπόρους, μπορούμε να διατηρήσουμε τις δικές μας ποικιλίες, ντόπιες και παραδοσιακές ή κάποιες που έχομε επιλέξει και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες. Αυτές οι ποικιλίες, ίσως να μην υπάρχουν στα φυτώρια. Επίσης, φυτεύοντας τους δικούς μας σπόρους, έχουμε μεγαλύτερη αυτάρκεια, ενώ παράλληλα είναι και πιο οικονομική μέθοδος αν αναλογιστούμε τα έξοδα της αγοράς φυτών. Και φυσικά οι ερασιτέχνες καλλιεργητές έχουν τη χαρά πως συμμετέχουν σε όλο τα στάδια του βιολογικού κύκλου των φυτών. Όμως, κατά τη φύτευση σπόρων λαχανικών, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη φροντίδα των φυτών. Θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε την φύτευση των σπόρων των κηπευτικών, δύο μήνες νωρίτερα από ότι αν αγοράζαμε νεαρά φυτά. Επίσης, θα χρειαστούμε να φτιάξουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο για να φυτέψουμε τους σπόρους και να μεγαλώσουμε τα φυτά μας. Κι αυτό απαιτεί εργασία και ένα σχετικό κόστος. Τέλος, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, την φυτρωτικότητα των σπόρων και την επιμέλεια μας, ίσως έχουμε και κάποιες αποτυχίες και κάποιοι σπόροι να μην φυτρώσουν.

mistikakipou-voukamvilia-370x220Πως κλαδεύουμε και πως πολλαπλασιάζουμε την βουκαμβίλια;
Σχετικά με το κλάδεμα της βουκαμβίλιας, κλαδεύουμε την βουκαμβίλια, κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση της βουκαμβίλιας. Πάντως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα της βουκαμβίλιας μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση για την βουκαμβίλια μας. Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε την περίοδο του καλοκαιριού και αφού αφαιρέσουμε φύλλα και άνθη, τα φυτεύουμε σε γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας.

mistikakipou-aggouri-frontida-370x220Πότε και πως φυτεύουμε την αγγουριά;
Αν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριάς, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλη πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς, σε  σπορείο-θερμοκήπιο λαχανικών και να κάνουμε τη μεταφύτευση, μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Αν η φύτευση της αγγουριάς γίνει σε πιο όψιμη περιοδο, Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα