Πότε φυτεύουμε τις φράουλες;
Αν και η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα, θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, οι φράουλες φυτεύονται, στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά. Αν φυτέψoυμε τις φράουλες σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετούμε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθένειών του ριζικού συστήματος. Αν φυτέψουμε τις φράουλες στο έδαφος, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή. Οι φράουλες δεν είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε για φύτευση τις ημισκιερές θέσεις.
Τι ποικιλίες πανσέ υπάρχουν και τι συνθήκες θέλουν;
Ο πανσές χαρακτηρίζεται από ζωηρή, χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Η καλύτερη εποχή για τον πανσέ είναι η άνοιξη, αφού ξεκινά να ανθίζει από νωρίς στα τέλη του χειμώνα και διαρκεί μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Θα συναντήσουμε μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκούς, μπλε ή πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Τα λουλούδια του πανσέ, συνήθως, έχουν περισσότερα του ενός χρώματα και διαθέτουν στίγματα. Πολύ ιδιαίτεροι είναι και οι πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Υπάρχουν ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια που φυτεύονται περισσότερο για εδαφοκάλυψη και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.Οι πανσέδες προτιμούν ηλιοφανή θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι για να δώσουν την πλούσια ανθοφορία. Βέβαια, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνεται η ανθοφορία τους.
Πώς φυτεύεται με σπόρο το βλίτο;
Το βλίτο είναι το φυλλώδες ανοιξιάτικο λαχανικό που αποτελεί κύριο συστατικό της πιο αγαπημένης βραστής καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών. Σπέρνουμε το σπόρο του βλίτου στα τέλη Απρίλη με αρχές Μαΐου, καθώς το βλίτο προτιμά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επιλέγουμε ελαφρύ, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να το καλλιεργήσουμε. Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε. Μπορούμε να φυτέψουμε το σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψουμε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστά. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr