Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Tα Μυστικά του Κήπου…

Θα με βοηθήσετε για την καλλιέργεια του καλαμποκιού;
Το καλαμπόκι συνήθως φυτεύεται στον κήπο και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Υπάρχουν λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες εδώδιμου καλαμποκιού, ειδικές ποικιλίες για ποπ-κορν καθώς, αλλά και καλλωπιστικό καλαμπόκι με σπόρους διαφόρων χρωμάτων. Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για την φύτευση του καλαμποκιού, Απρίλιο – Μάιο. Αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.. Συνήθως τα καλαμπόκια ωριμάζουν 2,5 – 3,5 μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, όταν ο σπάδικας, η ανθοταξία του καλαμποκιού, είναι σκληρή και γεμάτη σπόρους και τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

mistikakipou-argiranthemo-frontida-370x220Τι φροντίδα χρειάζεται το αργυράνθεμο στον κήπο μου;
Το αργυράνθεμο ή μαργαρίτα θαμνώδης είναι αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση που ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα και χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και για το λόγο αυτό επιλέγεται για φύτευση σε κήπους κατά συστάδες ή σε βραχόκηπους.Το αργυράνθεμο χρειάζεται μεταφύτευση σε εδάφη γόνιμα, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις, για να αναπτυχθεί καλύτερα, ενώ καλύτερα να αποφεύγουμε τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Αν και όταν ποτίζεται εμφανίζει αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το αργυράνθεμο είναι ευαίσθητο στο ψύχος και στους βοριάδες και παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

mistikakipou-oidio-triantafillias-fillo-370x220Πως προλαμβάνουμε το σίρικα στις τριανταφυλλιές;
Κατά την περίοδο της άνοιξης, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται και στα μπουμπούκια. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ωίδιο ή σίρικα (που λέμε στα Χανιά), την πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Για την προληπτική αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα