Μπορώ να φυτέψω αγγουριά σε γλάστρα;
Το αγγούρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι, σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Για τη φύτευση της αγγουριάς σε γλάστρα, επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά γα τη φύτευση της αγγουριάς. Η αγγουριά θέλει ηλιοφανή θέση και θερμοκρασίες 20-25°C για να ευδοκιμήσει, ενώ είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά της νύχτας, κάτω από 15°C. Η αγγουριά σε γλάστρα θα χρειαστεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα στη γλάστρα να παραμένει συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε μέσα στη γλάστρα της αγγουριάς δυο κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής. Η καλλιέργεια του αγγουριού σε γλάστρα θα χρειαστεί υποστήλωση με σπάγγο ή με ειδικό δίχτυ για να μπορέσει να αναρριχηθεί και να αντέξει το βάρος των καρπών της.
Σε τι θέση φυτεύουμε τα σκυλάκια στο μπαλκόνι;
Το σκυλάκι, αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό με υπέροχα λουλούδια, φυτεύεται την άνοιξη και αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση. Θα βρούμε σκυλάκια σε νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά. Αν και πολυετές φυτό, συνήθως φυτεύεται ως ετήσιο σε κήπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και να ανθοφορήσουν ακόμη και σε σκιερά μέρη. Επιλέγουμε θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους για τα σκυλάκια, καθώς διαθέτουν ευαίσθητο ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να σπάσει, ειδικά αν δεν έχει δεθεί σε πασσαλάκι. Για υπόστρωμα ανάπτυξης, επιλέγουμε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας.
Πως πολλαπλασιάζονται τα φυτά με μοσχεύματα;
Τα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών των φυτών που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ριζικό σύστημα υπό κατάλληλες συνθήκες και να δώσουν νέα φυτά που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά από τα οποία τα κόψαμε.Επιλέγουμε δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, από υγιή φυτά και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι (οφθαλμό). Στη συνέχεια, απομακρύνουμε τα φύλλα, από τη βάση των μοσχευμάτων μέχρι τα 2/3 του μήκους. Βρέχουμε σε νερό τη βάση των μοσχευμάτων και την εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα που περιέχει τύρφη, άμμο και περλίτη και την τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον. Ποτίζουμε τα μοσχεύματα και ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα, κάθε 1-2 μέρες ανάλογα την εποχή διατηρώντας μια σχετική υγρασία. Μετά από 1-3 μήνες, το φυτό μας θα έχει ριζώσει και θα μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr