Σε τι συνθήκες φυτεύουμε το ινδικό φούλι;
H πλουμέρια ή ινδικό φούλι είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στη χώρα μας, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για τη φύτευσή της. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.
Πού οφείλεται το μαύρισμα σε ντομάτες και πιπεριές;
Μια πολύ σοβαρή ασθένεια που πλήττει τις ντομάτεςκαι τις πιπεριές μας μας κάθε καλοκαίρι στον λαχανόκηπο είναι η ξηρή κορυφή ντομάτας που πολλές φορές αναφέρεται και ως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, «τάπα» ή μαύρισμα ντομάτας και πιπεριάς. Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών της ντομάτας και της πιπεριάς με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της ντομάτας και της πιπεριάς, καθώς και το χαμηλό pH του εδάφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι ορισμένες ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες σχετικά με την εμφάνιση ξηρής κορυφής.
Θα μου πείτε λίγα λόγια για το φυτό ευώνυμο;
Το ευώνυμο είναι αειθαλές θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται σε μπορντούρες, για δημιουργία φράκτη, καθώς και σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα. Το ευώνυμο φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δένδρο, και αξιοποιείται εκτεταμένα από τους κηποτέχνες στην αρχιτεκτονική τοπίου, καθώς προσφέρει γρήγορη ανάπτυξη, εύκολη διαμόρφωση με το κλάδεμα, πυκνή πλούσια βλάστηση και το χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο χρώμα του φυλλώματος του.
Το ευώνυμο ευδοκιμεί σε ποικίλα εδάφη, μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε και σε γλάστρα. Παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε δροσερά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Το ευώνυμο προτιμά ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επίσης, το ευώνυμο παρουσιάζει υψηλή αντοχή στη καλοκαιρινή ζέστη και στην παγωνιά του χειμώνα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr