Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Tα Μυστικά του Κήπου…

Σε τι θέση να βάλω το σπαθίφυλλο στο σπίτι ή στο γραφείο;
Eνα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.Επιλέγουμε φωτεινή θέση μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.
Ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμα! Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα.

Θα μου πείτε λίγα λόγια για τον κρίνο της Παναγίας;
κρινος παναγίας 1O περίφημος κρίνος της Παναγίας ή παρθενόκρινος, σύμβολο αγνότητας, είναι ένα υπέροχο βολβώδες λουλούδι, ένα είδος λίλιουμ που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που διαθέτουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Θα συναντήσουμε τον κρίνο της Παναγίας σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες να ανθίζει το Μάιο, καθώς και σε πολλά παρτέρια και κήπους. Επιλέγεται, επίσης, για κομμένο λουλούδι που διατηρείται σε βάζο. Ο κρίνος της Παναγίας φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 30 εκατοστών μεταξύ των βολβών και σε βάθος περίπου 10 εκατοστών. Οι βολβοί του φυτεύονται στις αρχές φθινοπώρου σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη λίλιουμ που φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης. Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφρά γονιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση του παρθενόκρινου σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Γενικότερα, ο κρίνος της Παναγίας, προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα, αν και σε νότιες ζεστές περιοχές είναι καλύτερο να τον φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις.

Πώς αντιμετωπίζουμε κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια;
mistikakipou_kampies-sta-fita-370x220Η πιερίδα του λάχανου, η γνωστή μας κάμπια, είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για το φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, μαζί με τα σαλιγκάρια, καθώς προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια. Από τα τέλη του καλοκαιριού, πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι στον λαχανόκηπο μας, καθώς θα παρατηρήσουμε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά, να περιτριγυρίζουν τα φυτά μας.Οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου και μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες τρέφονται με τα φύλλα του λάχανου ανοίγοντας χαρακτηριστικές τρύπες. Ειδικά, αν τα λάχανα μας είναι μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, φτάνουμε μέχρι την ολική αποφύλλωση των φυτών και η ζημιά είναι καταστροφική. Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με το βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα