Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Πώς κρατάμε σπόρους ντομάτας;
tomataΠολλές φορές καλλιεργούμε μια νόστιμη ζουμερή ντομάτα και θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο της συγκεκριμένης ποικιλίας για να τον φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά.
Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και απλή αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να μοιραστούμε το σπόρο της ντομάτας που θα βγάλουμε και με άλλους φίλους που καλλιεργούν. Ειδικά οι παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας που έχουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά, πρέπει να διασώζονται και να διαδίδονται με κάθε τρόπο. Αν η ντομάτα που καλλιεργούμε είναι υβρίδιο και όχι ποικιλία, τότε δεν κρατάμε σπόρο γιατί τα φυτά ντομάτας που θα προκύψουν την επόμενη χρονιά θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ποια φυτά ντομάτας διαλέγουμε για να πάρουμε σπόρους;
Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επιλέγουμε να κρατήσουμε σπόρο από υγιή και δυνατά φυτά της ποικιλιάς ντομάτας που μας ενδιαφέρει. Μόνο έτσι δεν θα έχουμε μετάδοση ασθενειών, εντόμων και ιώσεων μέσω του σπόρου που κρατήσαμε στα νέα φυτά ντομάτας που θα φτιάξουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε πάντα μεγάλες ντομάτες που έχουν ωριμάσει καλά και βρίσκονται σε χαμηλό σημείο της ντοματιάς.

Πώς παίρνουμε τους σπόρους από τον καρπό της ντομάτας;
Πλένουμε καλά την τομάτα, την κόβουμε οριζόντια και βγάζουμε τους σπόρους με ένα κουταλάκι σε ένα σουρωτήρι. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να απομακρύνουμε το ζελατινώδες υγρό που εμποδίζει το σπόρο να φυτρώσει. Στη συνέχεια, βάζουμε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο με νερό και το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος για περίπου 3 ημέρες. Όσοι σπόροι ντομάτας επιπλέουν στην επιφάνεια, είναι ακατάλληλοι και τους απομακρύνουμε. Κρατάμε τους υγιείς σπόρους ντομάτας που βρίσκονται μόνο στον πάτο.

Πώς αποξηραίνουμε τους σπόρους της ντομάτας;
Στραγγίζουμε τους καθαρούς σπόρους ντομάτας και τους απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πάνω σε ένα γυάλινο ή αλουμινένιο ταψάκι. Καλύπτουμε τους σπόρους ντομάτας με ένα τούλι για προστασία από μυρμήγκια και έντομα. Αφήνουμε τους σπόρους για αποξήρανση σε δροσερή, σκιερή θέση για 2 εβδομάδες. Θα κατάλάβουμε εύκολα ότι ο σπόρος της ντομάτας έχει αποξηρανθεί, όταν σπάει καθώς πιέζουμε με το νύχι του δάκτυλου μας.

Πώς αποθηκεύουμε τους σπόρους της ντομάτας;
Φυλάμε τον σπόρο της ντομάτας σε γυάλινα βάζα, σε αλουμινένια κουτιά ή σε ειδικά νάιλον σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.Τοποθετούμε λίγο ρύζι μες στο βάζο για να απορροφήσει πιθανή υγρασία που υπάρχει. Σημειώνουμε την ποικιλία ντομάτας, την τοποθεσία, καθώς και την ημερομηνία που τη συλλέξαμε με αυτοκόλλητη ετικέτα. Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τους σπόρους ντομάτας σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος, για να διατηρηθούν για την επόμενη χρονιά που θα τους φυτέψουμε. Αν δεν έχουμε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι για να βάλουμε τα βάζα, μπορούμε να τα καλύψουμε με λίγο αλουμινόχαρτο και να τα τοποθετήσουμε σε κάποιο ράφι. Αν φυλάξουμε τους σπόρους της ντομάτας σε ψυγείο, μπορούμε να τους διατηρήσουμε μέχρι και για πέντε χρόνια χωρίς να χάσουν την βλαστικότητα τους.

φωτογραφία: Μιχάλης Κουλιέρης

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα