Θα μου πείτε λίγα λόγια για το φυτό αράχνη;
Το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη» (spider plant) ή «αεροπλάνο», είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει με μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Όμως το πιο σημαντικό δεν το είπαμε! Το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, την περίοδο του χειμώνα, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι. Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποφεύγουμε να το τοποθετούμε kont;a σε σημεία με μεγάλη θερμότητα, τζάκια, καλοριφέρ, αλλά και σε ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών,
Υπάρχει καρποφόρο φυτό που λέγεται φρούτο του δράκου;
Το φρούτο του δράκου μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, είναι όμως νόστιμος και εξωτικός καρπός, με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες! Πρόκειται για την πιτάγια, γνωστή και ως «dragon fruit», έναν καρποφόρο αναρριχόμενο κάκτο που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε μικρές εκτάσεις. Ο ζουμερός καρπός του dragon fruit έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια χρώμα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με χαρακτηριστική δροσερή γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία. Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο ή μπορούμε να το κάνουμε και χυμό! Πολλοί το συγκρίνουν με τη φραγκοσυκιά, ως κακτοειδή φρούτα, πρόκειται ωστόσο για τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον τρόπο καλλιέργειάς τους.Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Αγαπάει τον ήλιο και αναπτύσσεται σε ξηρό περιβάλλον και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Πότε και πώς φυτεύουμε το σκόρδο και με ποια φυτά συγκαλλιεργείται;
Η κατάλληλη εποχή φύτευσης του σκόρδου, στα πιο ζεστά νότια μέρη, ξεκινά την εποχή Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ στα πιο ψυχρά και ορεινά κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μάρτίου. Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό κατά την ανάπτυξη του φυλλώματος τους και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά το σχηματισμό των βολβών. Για να τα φυτέψουμε, χρησιμοποιήσουμε σκελίδες σκόρδου, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, ανά διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών.
Το σκόρδο προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει. Τα σκόρδα φυτεύονται σε εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, καθώς σε βαριά αργιλώδη που κρατούν πολλή υγρασία θα σαπίσουν ή θα έχουμε παραγωγή μικρότερων κεφαλών σκόρδου.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr