Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του καφεόδεντρου;
Το καφεόδεντρο είναι ένα εξωτικό φυτό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Οι κόκκοι του καφέ είναι οι σπόροι των καρπών του καφεόδεντρου και μοιάζουν πολύ με κεράσια, λόγω του στρογγυλού σχήματος αλλά και του κόκκινου χρώματος που έχουν όταν ωριμάσουν. Το καφεόδεντρο ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε υπερβολικό ψύχος και γενικότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνεται η ανάπτυξη του, καθώς επίσης δεν είναι ανθεκτικό στην αλλαγή θερμοκρασιών που μπορεί να του προκαλέσει πτώση των φύλλων. Για τη φύτευση του καφεόδεντρου στο χώμα επιλέγουμε θέση ηλιαζόμενη για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει καλή παραγωγή. Το καφεόδεντρο αγαπά τα ελαφρώς όξινα εδάφη και το αφράτο χώμα που διαθέτει καλή αποστράγγιση. Κατά την προετοιμασία του εδάφους, πριν τη φύτευση του καφεόδεντρου, προσθέτουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Αν και οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από την ποικιλία του φυτού, τα καφεόδεντρα φυτεύονται σε αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 1,5 μέτρο μεταξύ των θέσεων φύτευσης μέσα στη γραμμή.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το αγουρέλαιο;
Tο αγουρέλαιο είναι το ελαιόλαδο που παράγεται πρώιμα κατά τη συγκομιδή της ελιάς, από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, η συγκομιδή του αγουρέλαιου συνήθως ξεκινά από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Δεν θα δυσκολευτούμε και πολύ για να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου ελαιοκάρπου. Διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Βέβαια, αυτή η πικράδα “καίει” τον ουρανίσκο μας και το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Πάντως, το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του.
Τι συνθήκες θέλει το φούλι για να ανθίσει;
Το φούλι ή αραβικό γιασεμί είναι αγαπημένo αναρριχώμενο καλλωπιστικά φυτό που ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι χρειάζεται έκθεση σε ήλιο, ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο. Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση. Αν φυτέψουμε το φούλι σε γλάστρα, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με περλίτη για καλύτερη αερισμό. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε οπωσδήποτε μια στρώση 2-3 εκατοστών από χαλίκι ή μικρό βότσαλο για καλύτερη στράγγιση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr