Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του λωτού;
Ο λωτός είναι μικρό φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 3 και 4 μέτρα και διαθέτει χαρακτηριστικούς πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που τρώγονται. Η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Δηλαδή μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά μικρότερης παραγωγής. Ο λωτός χρειάζεται πλούσια, γόνιμα εδάφη, με σχετική υγρασία στο έδαφος για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντικός για την καλλιέργεια. Τα ζεστά κλίματα βοηθούν στην καλλιέργεια του λωτού και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Αντίθετα, σε πιο ψυχρές περιοχές, ο καρπός μπορεί να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Να σημειωθεί ακόμα ότι η καλλιέργεια του λωτού σε περιοχές με πολύ έντονο άερα καλύτερα να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στα κλαδιά. Οι αποστάσεις φύτευσης για δενδρύλλια λωτού διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία και τον τύπο του εδάφους. Συνηθισμένες αποστάσεις φύτευσης είναι 4 με 5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 4 με 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης του λωτού.

Θα μου πείτε λίγα λόγια για την αναρριχώμενο αμπέλοψη;
mistikakipou-ampelopsi-370x220H αμπέλοψη ή παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράκτες, πέργκολες και στέγαστρα. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια. Η αμπέλοψη ανήκει στην κατηγορία των αναρριχώμενων φυτών που δεν χρειάζονται απαραίτητα υποστήλωση για να αναπτυχθούν, καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους. Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ποια είναι η κατάλληλη θέση για την αζαλέα;
mistikakipou_azalea_frontida-370x220 Αν η αζαλέα φυτευτεί σε εξωτερικό χώρο, σε κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε ημισκιερό σημείο, προστατευμένο από βοριάδες. Η αζαλέα προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία και μόνο σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμεί και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της. Είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξασφαλίζουμε σκιερή θέση για την αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση. Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να προστατεύουμε την αζαλέα από τις χαμηλές θερμοκρασίες . Σε περίπτωση που η αζαλέα μας είναι φυτεμένη σε γλάστρα μπορούμε να τη μεταφέρουμε για μερικές μέρες μέσα στο σπίτι την περίοδο του παγετού. Αν επιλέξουμε να έχουμε την αζαλέα σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Είναι σημαντικό, επίσης, να διατηρούμε την αζαλέα μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και μακριά από τα θερμά και ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα