Σε τι θέσεις ευδοκιμεί η ρόκα;
Ρόκα, η αρωματική και πικάντικη του κήπου! Και τόσο γευστική σε πράσινες σαλάτες μαζί με μαρούλι, σπανάκι και ιταλική παρμεζάνα! Η ρόκα προτιμά σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αν φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος συντέλει στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού που σημαίνει πως σταματάει η βλάστηση και η παραγωγή τρυφερών φύλλων. Η ρόκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά τη φύτευσή της ρόκας όσον αφορά το έδαφος για να έχουμε. Πάντως, το όργωμα του κήπου και η ενσωμάτωση κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς πριν τη φύτευση βοηθάει στο να έχουμε πλουσιότερη παραγωγή. Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Περίπου 2 βδομάδες μετά το φύτρωμα, αραιώνουμε τα νεαρά φυτά σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Αν επιλέξουμε να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας από φυτώριο, επιλέγουμε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Ποια φυτά προσβάλλει το έντομο της ψώρας;
Το έντομο της ψώρας ή τα κοκκοειδή είναι πολύ σοβαρός εχθρός των περισσότερων εσπεριδοειδών δέντρων όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η μανταρινιά και το κουκμουάτ. Επίσης δημιουργεί σημαντικές ζημιές και σε άλλα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας όπως σε βερυκοκιά, αχλαδιά, συκιά, και μουριά και μηλιά. Η ψώρα προσβάλλει και πολλά καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Θα συναντήσουμε προσβολές από ψώρα σε γαρδένια, πικροδάφνη, αγγελική, τριανταφυλλιά, τσίκας και βιβούρνο. Τα κοκκοειδή έχουν μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό κάλυμμα σαν όστρακο που λέγεται ασπίδιο. Μοιάζουν με μικρές πεταλίδες ή με λέπια σε διαφορετικό χρώμα ανάλογα το είδος: καφετί, κίτρινο-πορτοκαλί, μαύρο και κόκκινο. Τα κοκκοειδή κολλάνε πάνω σε φύλλα, βλαστούς και καρπούς των φυτών και των δέντρων. Υπάρχουν διάφορά είδη ψώρας όπως η κόκκινη ψωρα, η μυτιλόμορφη ψώρα, η μαύρη ψώρα ή παρλατόρια ή λεκάνιο και η ψώρα του Σαν Ζοζέ.
Μπορούν να μεγαλώσουν αρωματικά φυτά χωρίς χώμα;
Κι όμως γίνεται! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ πρακτικό. Μπορούμε να καλλιέργήσουμε αρωματικά φυτά σε νερό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε μεταλλικά δοχεία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πιο εντυπωσιακός κήπος αρωματικών φυτών μέσα στο σπίτι μας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Και πώς το κάνουμε; Απλά, κόβουμε βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και τα βάζουμε σε δοχεία με νερό. Το νερό στο βάζο θα πρέπει να έχει ύψος 10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, προκειμένου να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό που θα σαπίσουν. Τα νέα φυτά θα ριζώσουν σταδιακά και θα αναπτυχθούν κανονικά, θα δώσουν νέα φύλλα, θα ανθίσουν και θα μας δώσουν παραγωγή για αρκετούς μήνες. Κάποια άρωματικά φυτά με πιο τρυφερούς βλαστούς έχουν γρηγορότερη ανάπτυξη και κάποια άλλα με πιο ξυλώδη βλαστό πιο αργή ανάπτυξη. Δεν μας πειράζει καθόλου!
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr