Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Tα Μυστικά του Κήπου…

Ποιους παράγοντες λαμβάνουμε υπόψη για τη λίπανση της ελιάς;
Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα λίπανσης της ελιάς και για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα, σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Συγκεκριμένα, βασικοί παράγοντες είναι η ηλικία και η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, η καλλιεργούμενη ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς που θα ακολουθηθεί, καθώς και αν ποτίζεται ο ελαιώνας. Για παράδειγμα, οι αρδευόμενοι ελαιώνες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, ενώ επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων.Η λίπανση της ελιάς απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντικά θρεπτικά στοιχεία αζώτου για βλαστική ανάπτυξη των ελαόδεντρων και καλίου για καρποφορία και επίτευξη σημαντικής παραγωγής. Συμμπληρωματικά, απαιτεί μικρότερες ποσότητες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Όμως η λίπανση της ελιάς με βόριο είναι αναγκαία, καθώς το βόριο αποτελεί κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς που σχετίζεται με τη μείωση της παρενιαυτοφορίας. Eπιλέγουμε λίπασμα για την ελιά, ελέγχοντας προσεκτικά την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων και έχοντας υπόψη και την τιμή της συσκευασίας του λιπάσματος ώστε να αξιολογούμε τη σχέση τιμής και ποιότητας. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης, κατά σειρά: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 7-4-10 περιέχει 7% άζωτο, 4% φώσφορο, και 10% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B) και ασβέστιο (Ca).

Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι μας;
mistikakipou_alexandrino-poinsettia-louloudi-xristougennon-370x220Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα έχει την τιμητική του. Γνωστό και ως ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ», το αλεξανδρινό συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε Δεκέμβριο το συναντάμε στα περισσότερα σπίτια. Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της σε έναν αμερικανό πρέσβη που πριν από δυο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του και σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Tοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, σε σημείο που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου που μπορούν να δημιουργήσουν καψίματα και να ξεθωριάσουν τα φύλλα του. Αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις, γιατί τα φύλλα του αλεξανδρινού θα χάσουν το έντονο κόκκινο χρωματισμό τους. Το αλεξανδρινό πρέπει να είναι μακριά από ρεύματα και παγωνιά, μακριά από τα παγωμένα τζάμια, καθώς και μακριά από θερμαντικά σώματα για να αποφύγουμε συστροφή των φύλλων του αλεξανδρινού και εκτεταμένη φυλλόπτωση. Μετά τις γιορτές, όταν τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού αρχίσουν να πέφτουν, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του φυτού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση.

Θα μας πείτε λίγες συμβουλές για το πολυγάλα;
mistikakipou-poligala-frontida-370x220Λουλούδι ξεχωριστό το πολυγάλα που δεν σταματά να ανθίζει! Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, το πολυγάλα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του. Τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης, τον Απρίλιο, και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη. Επιλέγεται για να φυτευτεί σε κήπους, σε πάρκα, σε παρτέρια, σε γλάστρες σε εισόδους σπιτιών, καθως και σε μπαλκόνι. Το πολύγαλα φυτεύεται σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και προτιμά νότιες ζεστές περιοχές ενώ αντέχει και σε παραθαλάσσιες. Παρουσιάζει έντονη ευαισθησία στον παγετό, στους βοριάδες και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδαφών, το πολυγάλα ευδοκιμεί καλύτερα και παρουσιάζει πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη που συγκρατούν την υγρασία.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα