Ποια φυτά μπορούμε να στολίσουμε για χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Καταρχήν, καλό είναι να αποφεύγουμε τα κομμένα έλατα και κυπαρίσσια για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Προτιμάμε δέντρο που έχει φυτευτεί σε γλάστρα, το οποίο μπορούμε να το κρατήσουμε για αρκετά χρόνια. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, με το ψυχρότερο κλίμα, για χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέγουμε το έλατο της Κεφαλονιάς, το έλατο της Μακεδονίας, το έλατο του Καυκάσου καθώς και το ξεχωριστό μπλε έλατο. Σε νότια μέρη που επικρατεί πιο ζεστό κλίμα που δεν είναι ακατάλληλο για έλατα, μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα είδος κυπαρισσιού ελγούντι που έχει πλούσιο φύλλωμα, μία αρωκάρια ή μία τούγια, καθώς θα ευδοκιμήσει σε γλάστρα ακόμα και την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Για να διατηρήσουμε υγιές το δέντρο μας σε γλάστρα και για την επόμενη χρονιά, ποτίζουμε συχνά 1-2 φορές τη βδομάδα. Κι όταν το δεντράκι στη γλάστρα μεγαλώσει αρκετά και μας φαίνεται πολύ μεγάλο για το σαλόνι μας, τότε μπορούμε την ανοιξιάτικη περίοδο να το μεταφυτέψουμε στον κήπο.
Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της ελιάς;
Πριν προχωρήσουμε στη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια ανάλυση εδάφους καθώς και ανάλυση των φύλλων. Σε κάθε περίπτωση, με τη λίπανση επιθυμούμε την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και τον εμπλουτισμό του με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία που θα μας εξασφαλίσουν πλούσια βλάστηση και καλή καρποφορία των ελαιόδεντρων. Επίσης, βασικός στόχος της λίπανσης είναι η μείωση της παρενιαυτοφορίας, ώστε να πετύχουμε σημαντική παραγωγή κάθε χρόνο. Για να προσδιορίσουμε τις ανάγκες σε λίπασμα, λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία και την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, την ποικιλία, την κλίση του εδάφους, το κλάδεμα που κάναμε καθώς και αν θα ποτίσουμε τα ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια της ελιάς χρειάζεται λίπασμα αζώτου για βλαστική ανάπτυξη, λίπασμα καλίου για καλή καρποφορία και μικρές ποσότητες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Η συμπληρωματική λίπανση της ελιάς με βόριο είναι απαραίτητη καθώς το βόριο συντελεί στην καλή ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.
Τι κλάδεμα χρειάζεται να κάνουμε στις ροδιές;
Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές συνηθίζουν να μην κλαδεύουν τις ροδιές στον κήπο τους, όμως το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο.
Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνο. Καταρχήν, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δένδρου, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά. Τέλος, συντέμνουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες.
φωτογραφία: Μιχάλης Κουλιέρης
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr