Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;
Tο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, δηλαδή το κλάδεμα των παραγωγικών ελαιόδενδρων, είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Βασικός στόχος του κλαδέματος είναι να ισορροπήσουμε τις δύο φυσικές λειτουργίες που ανταγωνίζεται η μια την άλλη: Την βλαστική ανάπτυξη της ελιάς από τη μία, δηλαδή την ανάπτυξη βλαστών και φυλλώματος, και από την άλλη την καρποφορία, την δημιουργία ανθέων που θα δώσουν τους νέους καρπούς. Tτο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, ελαφρύτερο ή αυστηρότερο, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Σχετικά με την εποχή κλαδέματος, σε κάθε περίπτωση, κλαδεύουμε πάντα μετά το τέλος της συγκομιδής. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως της καρκίνωσης της ελιάς. Μετά το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
Τι συνθήκες θέλει η καλλιέργεια του βατόμουρου;
Η καλλιέργεια του βατόμουρου ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε ορεινές περιοχές. Το βατόμουρο αν και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη. Επιλέγουμε ηλιοφανή, αλλά και ημισκιερά σημεία για την φύτευση του βατόμουρου, αν και σε νότιες περιοχές φυτεύεται ακόμη και σε σκιερές θέσεις για να μην δυσκολευτεί από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Για να φυτέψουμε βατομουριά στον κήπο, προτιμούμε απόστάσεις 2-2,5 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3-3,5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Όταν καλλιεργούμε βατόμουρα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλη γλάστρα με διάμετρο και ύψoς τουλάχιστον 30 εκατοστα που γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπολουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Φροντίζουμε η γλάστρα να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό.
Θα μου πείτε λίγα λόγια για το χειμωνανθό;
Έχει και το όνομα, έχει και τη χάρη! Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που μας χαρίζει την πλούσια εντυπωσιακή ανθοφορία του μες στην καρδιά του χειμώνα. Με καταγωγή από την Κίνα αλλά πολύ δημοφιλές φυτό στην Ευρώπη, o χειμωνανθός αναπτύσσεται σχετικά αργά και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει μέσα στη παγωνιά και το χιόνι και σχηματίζει αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Μαρτίου, πριν ακόμα εκπτυχθούν τα λογχοειδή φύλλα του ανοιχτού πράσινου χρώματος. Τα λουλούδια του φυτού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους.Ο χειμωνανθός είναι ανθεκτικός στο ψύχος, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr