Χρειάζεται να κλαδεύουμε τις συκιές;
Οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις συκιές, αλλά μάλλον δεν κάνουν και τόσο καλά! Η συκιά λοιπόν, αν και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, το κλάδεμα της παραμένει βασικός παράγοντας για καλή καρποφορία και παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όταν έχουν πέσει τα φύλλα της συκιάς και το δέντρο βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου. Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να πραγματοποιείται κάθε 2-3 χρόνια, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές ετησίως, δεν γίνεται σύντμηση κλάδων παρά μόνο αραίωμα ξερών και συμπλεκόμενων κλάδων, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους.
Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου;
Ένα από τα αγαπημένα άγρια φρούτα είναι το φραγκοστάφυλο, ο πολυετής καρποφόρος θάμνος που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των superfoods με μεγάλη διατροφική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε βίταμίνη C, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το φραγκοστάφυλο αν και μπορεί να αναπτυχθεί στα περισσότερα είδη εδαφών, ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά γόνιμα εδάφη, ελαφρά όξινου ή ουδέτερου pH, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Τα φραγκοστάφυλα προτιμούν ηλιοφανή σημεία, σε ημισκιερά θέσεις θα μας δώσουν μειωμένη παραγωγή. Είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορούν να φυτευτούν ακόμη και σε ορεινές περιοχές, αρκεί να μην έχουμε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς που μπορούν να καταστρέψουν την ανθοφορία τους. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια τους σε περιοχές με πολύ ζεστά καλοκαίρια. Φυτεύουμε τα φραγκοστάφυλα σε απόστάσεις περίπου 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για να φυτέψουμε το φραγκοστάφυλο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο και ύψoς 30-40 εκατοστών, που έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Θα μου προτείνετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου χωρίς φροντίδα;
Εαν ψάχνουμε για όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που δεν θέλει πολύ φροντίδα, τότε μάλλον βρήκαμε το κατάλληλο. Η δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους που έχουν λιγότερο φως. Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, φροντίζοντας να την προστατεύουμε από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του χειμώνα μεταφέροντας την μέσα στο σπίτι. Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C. Καλό είναι να διατηρούμε τη δράκαινα μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr