Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι συνθήκες χρειάζεται το σπορείο κηπευτικών;
Η δημιουργία σπορείου μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε τις ποικιλίες που θέλουμε, ενδεχομένως κάποιες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες που δεν βρίσκουμε σε φυτώρια, καθώς επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος δημιουργίας ενός κήπου. Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή. Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού.  Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζουμε τα φυτά. Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού. Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

Θα μας πείτε λίγες συμβουλές για τη καλαγχόη;
mistikakipou-kalanchoe-frontida-370x220Η καλαγχόη είναι από τα διασημότερα παχύφυτα και όχι άδικα. Αφενός, μας δίνει μεγάλη ευελιξία καθώς μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Επιπλέον, διατηρεί την καλλωπιστική της αξία όλο το χρόνο με τα πανέμορφα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα της και τα πολλά μικρά λουλουδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ. Η καλαγχόη ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και ημισκιερά μέρη. Χρειάζεται προσοχή στον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, ο οποίος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της, μειώνει τη διάρκεια ανθοφορίας της και μπορεί να της καταστρέψει τα άνθη. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της καλαγχόης είναι μεταξύ των 12-28°C. Για να την διατηρήσουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να την προστατεύουμε από έντονα ψυχρά ρεύματα και από βοριάδες, τοποθετώντας της σε προφυλαγμένα σημεία, καθώς η καλαγχόη είναι ευαίσθητη στο πολύ κρύο. Σε εσωτερικό χώρο, προτιμάμε τα φωτεινό μέρη του σπιτιού, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της βερικοκιάς;
mistikakipou-verikokia-kladema-370x220Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών (τα λεγόμενα λογχοειδή ή μπουκέτα Μαίου) με παραγωγική ζωή 3-4 χρόνια και λιγότερη και αραιότερα καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα