Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πώς θα καταφέρω να καταπολεμήσω την καλόκορη χωρίς πολλά εντομοκτόνα;
Για καλόκορη ελιάς, τα ζιζάνια να κρατάς! Η καλόκορη είναι έντομο αρκετά διαδεδομένο που μπορεί να ζημιώσει την ελαιοπαραγωγή προκαλώντας πτώση τμήματος ή ολόκληρης της ανθοταξίας της ελιάς. Αρχές άνοιξης, η καλόκορη προτιμά να τρέφεται από την τρυφερή ποώδη αυτοφυή βλάστηση των ελαιώνων (τσουκνίδα, μολόχα, ζωχός, βρούβα κ.ά.) και λιγότερο από την τρυφερή βλάστηση της ελιάς. Η όψιμη καθυστερημένη καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης των ζιζανίων ελαιώνων (μέχρι την ανθοφορία) είναι το σημαντικότερο μέτρο προληπτικής αντιμετώπισης. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα και περιορίζονται οι προσβολές των ανθοταξιών. Σε ελαιώνες που παρουσιάστηκαν σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά συνιστάται μια επέμβαση στο στάδιο του σχηματισμού των ανθοταξιών με κατάλληλο εγκεκριμένο για την καταπολέμηση της καλόκορης είναι αδικαιολόγητοι, ενώ ψεκασμοί για την καταστροφή των ζιζανίων με συνδυασμό εντομοκτόνου και ζιζανιοκτόνου είναι απαράδεκτοι καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα ωφέλιμα έντομα και το οικοσύστημα.

02Τι ποικιλία λεμονιάς να φυτέψω στον κήπο  του σπιτιού μου που να έχει μπόλικο χυμό;
Ζαμπετάκη λεμονιά, στην αυλή σου στα Χανιά! Η ποικιλία λεμονιάς Ζαμπετάκη με ικανοποιητική καρποφορία σχεδόν όλο τον χρόνο αν έχει την κατάλληλη φροντίδα. Τους πολλούς καρπούς τους δίνει το καλοκαίρι καθώς είναι η μόνη ποικιλία για καλλιέργεια καλοκαιρινής περιόδου. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και οι καρποί της είναι μέτριου μεγέθους εξαιρετικοί σε γεύση και άρωμα. Σχετικά με την εποχή φύτευσης,  φυτεύουμε τον Μάρτιο-Απρίλιο, μετά τα τελευταία κρύα του χειμώνα καθώς τα νεαρά δέντρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο. Ανοίγουμε σε νότιο-ανατολική έκθεση μεγάλο λάκκο, διαστάσεων 60×60εκ., γεμίζουμε το λάκκο με ένα μίγμα φύτευσης που αποτελείται από χώμα του κήπου μας και κόμποστ προσθέτοντας οργανικό λίπασμα τύπου 5-7-10 (άζωτο, φώσφορος, κάλιο). Φυτεύουμε προσεκτικά και χωρίς να τραυματίσουμε τις ρίζες του δέντρου συμπληρώνουμε τα κενά με το μίγμα, χωρίς να πιέσουμε πολύ το χώμα και ποτίζουμε καλά.

03Η πεθερά μου δεν φύτεψε πέρσι μπάμιες και λέω να φυτέψω φέτος εγώ. Τι πρέπει να ξέρω;
Το μυαλό της λίγα δράμια, που δεν φύτεψε τη μπάμια! Φυτέψτε εσείς καθώς η μπάμια είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια και αρκετά αποδοτική.  Η σπορά της μπάμιας  γίνεται επί τόπου, σε προετοιμασμένες βραγιές ή αυλάκια, κατ’ Απρίλιο-Μάιο όταν περάσουν οι κίνδυνοι από τις παγωνιές, τις οποίες φοβούνται εξαιρετικά οι μπάμιες. Η εργασία της σποράς εκτελείται είτε με την τσάπα  είτε με το αλέτρι καθώς οι σπόροι τοποθετούνται σε γουβίτσες ανά 2-3 κατά διαστήματα 30-40 πόντους, όπου σκεπάζονται πολύ ελαφρά. Προκειμένου για ξερική καλλιέργεια ή σπορά πρέπει να γίνεται πυκνότερα. Μετά την βλάστηση, οι αναγκαίες περιποιήσεις αποτελούνται από 2-3 σκαλίσματα και τακτικά ποτίσματα μέχρι τέλους της παραγωγής. Η συγκομιδή αρχίζει μετά το δέσιμο των καρπών, μόλις αποκτήσουν σχετική ανάπτυξη. Πρέπει να μαζεύονται κάθε 2-3 ημέρες, όταν ακόμη είναι τρυφεροί και απαραιτήτως με το κοτσάνι τους.  Η παραγωγή, συνήθως εξακολουθεί μέχρι το φθινόπωρο.

04Τι λουλούδια να χαρίσω στη μάνα μου που μου έφερε μια τσάντα ραδίκια;
Ησουνα στην αγορά και μου φερες ραδίκια, πάρε τώρα φύτεψε στον κήπο σκουλαρίκια! Παραφράζουμε το γνωστό ρεμπέτικο στίχο για να προτείνουμε τη φούξια ή σκουλαρικάκι, ένα ανθόφυτο πολυετές με ορθόκλαδη ανάπτυξη, με άνθη τα οποία γέρνουν προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό της φούξιας είναι το όμορφο λουλούδι της το οποίο μοιάζει με σκουλαρίκι και υπάρχει σε αρκετά χρώματα κυρίως αποχρώσεις του λιλά και του ροζ, αλλά και σε λευκό. Προτιμά σκιερές θέσεις κατά τις μεσημεριανές ώρες καθώς και συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσθέστε υγρό λίπασμα κάθε 15 – 20 μέρες για την παραγωγή περισσότερων λουλουδιών, ενώ μερικές φορές χρειάζεται στήριξη με καλάμια. Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες θέλει προφύλαξη από τους δυνατούς ανέμους και το κρύο και κλαδεύεται ελαφρά κάθε Μάρτιο. Τη φούξια, με τα εντυπωσιακά της λουλούδια, ανακάλυψε ένας Γάλλος εξερευνητής, τον 17ο αιώνα, σε κάποιο ταξίδι του στην Κεντρική Αμερική αλλά το όνομά της, όμως, το οφείλει στον Γερμανό βοτανολόγο Λεονάρδο Φουξ, ο οποίος ασχολήθηκε επίμονα μαζί της.

05Να βάλω σόργο για να ταΐζω τα ζώα μου καλοκαιριάτικα;
Σόργο κτηνοτροφικό, για βοσκή φανταστικό! Το κτηνοτροφικό σόργο είναι από τα παραγωγικότερα φυτά, ακόµη και σε ηµίξερες περιοχές. Ο καρπός του, ως κτηνοτροφή, είναι ισοδύναµος του καλαµποκιού ενώ λόγω της αντοχής του στην ξηρασία χαρακτηρίζεται ως η «καµήλα του φυτικού βασιλείου». Η µεγάλη αντοχή του σόργου στην ξηρασία οφείλεται στο πολύ αναπτυγµένο ριζικό του σύστηµα σε σχέση µε το υπέργειο µέρος του φυτού. Οι ρίζες φθάνουν µέχρι 2 µέτρα βάθος και έχουν τέτοιο δυναµικό ώστε µπορούν και απορροφούν νερό από το έδαφος ακόµη και µε ελάχιστη υγρασία. Το σόργο αποδίδει εξίσου καλά σε αργιλώδη, πηλώδη, αµµώδη και λοιπά εδάφη. Σπέρνουµε την άνοιξη, 3 – 5 κιλά σπόρος ανά στρέµµα όταν η θερµοκρασία εδάφους ανεβεί πάνω από 12οC και η εδαφική υγρασία είναι τουλάχιστον 20%, σε βάθος 2 έως 3 εκατοστών. Ακολουθεί κυλίνδρισµα του εδάφους ενώ μετά το φύτρωµα χρειάζονται ένα µε δύο σκαλίσµατα ή χρήση µεταφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου.. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βοσκή, ενσίρωση και χλωρή νομή καθώς επιτυγχάνουμε μεγάλος αριθμός κοπών και μεγάλη δύναμη παραγωγής νωπού και ξηρού χόρτου, υψηλής θρεπτικής αξίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα