Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πώς προετοιμάζουμε το χωράφι για να φυτέψουμε πατάτες;
Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα. Κατά τη φύτευση της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή, καθώς η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού ειδικά σε αποθέματα καλίου. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών.

Θα μου πείτε για τον πόθο, το φυτό εσωτερικού χώρου;
mistikakipou-pothos-kremasto-fito-esoterikou-xorou-370x220Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του ή να αναρριχηθεί σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, σε λιμνούλες και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. Ο πόθος έχει καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, συναντάται και με το όνομα «κισσός του διαβόλου» λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα. Ο πόθος προτιμάει τις φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου που μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα. Αναπτύσσεται και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα στο σπίτι μας, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το φύλλωμα του ενδεχομένως να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.

Τι κλάδεμα καρποφορίας κάνουμε στις αχλαδιές;
mistikakipou-michaliskoulieris-klademaaxladias-370x220Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο. Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δένδρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής καρπών, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων της αχλαδιάς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεμα καρποφορίας. Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα