Πως να αντιμετωπίσω τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς;
Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή έχουμε παρατηρήσει μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα τους. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα στις τριανταφυλλιές, η επονομαζόμενη μελανή ή μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς.
Για να μπορέσουμε να αντμετωπίσουμε την μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς χρειάζεται να πάρουμε μια σειρά μέτρων. Μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τους προσβεβλημένους βλαστούς στο τέλος του χειμώνα και τα απομακρύνουμε από τον κήπο ή τις από τις γλάστρες μας. Αν είναι δυνατόν, τα καίμε. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και αύξησης υγρασίας και προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα. Την περίοδο του χειμώνα, όπως και μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τις τριανταφυλλιές μας. Την περίοδο της άνοιξης αλλά και του φθινοπώρου, όπου επικρατεί υψηλή υγρασία, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς για να το προστατεύσουμε από την άνάπτυξη της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης.
Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λαγοκέρασο;
Φυτεύουμε φρούτα του δάσους για να τα απολαμβάνουμε το σπίτι μας! Το λαγοκέρασο ανήκει στην οικογένεια των superfoods, αν και λιγότερο γνωστό από το ξαδερφάκι του, το φραγκοστάφυλο, και αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Το λαγοκέρασο είναι καρποφόρος θάμνος με αγκάθια, που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα. Οι καρποί του είναι στρογγυλοί, σχετικά μαλακοί και έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα φραγκοστάφυλα, με πολύ ευχάριστη υπόξινη και νόστιμη γεύση. Και φυσικά, διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες και ιδιαίτερα την C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λαγοκέρασου με διαφορετικό χρώμα καρπών από κόκκινο, πράσινο μέχρι και κίτρινο χρώμα καρπών. Το λαγοκέρασο ευδοκιμεί στα περισσότερα είδη εδαφών και αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρά όξινο δροσερό γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. Φυτεύεται συνήθως σε ηλιοφανείς θέσεις, αν και τα ημισκιερά σημεία είναι κατάλληλα για περιοχές με ζεστό καλοκαίρι. Το λαγοκέρασο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ημιορεινες περιοχές με ένα σχετικό υψόμετρο. Προτιμούμε αποστάσεις φύτευσης περίπου 1,5-2 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε λαγοκέρασο στο μπαλκόνι.
Θα μου πείτε πληροφορίες για το φυτό λεπτόσπερμο;
Το λεπτόσπερμο ή λεπτόσπερμα, είναι ένας χαμηλός θάμνος που χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια σε κόκκινο, ροζ ή λευκές αποχρώσεις που εμφανίζονται Μάιο και Ιούνιο. Με καταγωγή από την Αυστραλία, το λεπτόσπερμο είναι φυτό που παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά. Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από μικρά, στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα σχετικά αγκαθωτά με μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Το λεπτόσπερμο φυτεύεται συνήθως κατά συστάδες σε κήπους, για δημιουργία χαμηλού φράχτη καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το λεπτόσπερμο ευδοκιμεί σε ελαφριά αμμώδη εδάφη που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση, ενώ είναι ευαίσθητο σε αλκαλικά και ασβεστούχα εδάφη. Επιλέγουμε τη φύτευση του σε περιοχές με ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητο στην έντοχή παγωνιά. Το λεπτόσπερμο είναι ανθεκτικό στη ζέστη του καλοκαιριού και αγαπάει το φως και τον ήλιο. Προτιμά αμμώδη και όξινα εδάφη με καλή στράγγιση και ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Για να φυτέψουμε το λεπτόσπερμο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα μεγέθους τουλάχιστον 30 εκατοστών και χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που να στραγγίζει καλά το νερό.
φωτογραφία: Μιχάλης Κουλιέρης
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr