Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τα μυστικά του κήπου

Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τη λίπανση του αμπελιού;
H λίπανση του αμπελιού γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των βλαστών, τη δημιουργία των ανθοταξιών μέχρι τα στάδια της καρπόδεσης, της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Αναλυτικότερα, στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης, το αμπέλι έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο ενώ σταδιακά πλησιάζοντας προς την άνθιση και την καρπόδεση απαιτούνται τα θρεπτικά στοιχειά φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, βορίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κατά την περίοδο αύξησης του μεγέθους των σταφυλιών, παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες σε άζωτο, σε φώσφορο και κάλιο, ενώ κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και της αύξησης της συγκέντρωσης των σακχάρων απαιτείται υψηλή ποσότητα καλίου και πολύ μειωμένης αζώτου για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή. H λίπανση του αμπελιού, δηλάδή τα είδη και η ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που θα βάλουμε με τη μορφή του λιπάσματος διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του εδάφους, η καλλιεργούμενη ποικιλία αμπελιού, η ηλικία του καθώς και από τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί και ανθίζει η καμέλια;
mistikakipou_kamelia-frontida-370x220Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα.
Επιλέγουμε μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή για την καμέλια, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα, καθώς και όταν βρίσκεται σε άμεση έκθεση με τον ήλιο. Ειδικά ο πρωινός έντονος ήλιος σε συνδιασμό με την υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί σημαντική πτώση των λουλουδιών της (ανθόρροια). Για να φυτέψουμε την καμέλια σε γλάστρα, φροντίζουμε να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση, καθώς η καμέλια δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό, και τη γεμίζουμε με ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου μας σε αναλογία 2:1

Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας
mistikakipou-levanta_pollaplasiamos-370x220Για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας με μοσχεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε τρυφερούς βλαστούς (φυλλώδη μοσχεύματα) κατά την περίοδο της άνοιξης ή ώριμους βλαστούς (ξυλώδη μοσχεύματα) στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.Το μήκος των βλαστών που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι περίπου 10-15 εκατοστών, από υγιείς βλαστούς οι οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανθισμένοι. Οι ανθισμένοι βλαστοί έχουν μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας για τον πολλαπλασιασμό, καθώς δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να δημιουργήσουν ρίζες. Έχουν διαθέσει αρκετά από αυτά για την ανθοφορία τους. Επίσης, είναι σημαντικό πριν φυτέψουμε τα φυλλώδη μοσχεύματα της λεβάντας να αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την επιλογή τρυφερών μοσχευμάτων έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργούμε σημαντική απώλεια στο μητρικό φυτό λεβάντας από το οποίο κόβουμε. Φυτεύουμε το μόσχευμα της λεβάντας σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 7-8 εκατοστών με το φυλλώδες μέρος του βλαστού να βρίσκεται πάνω από το χώμα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα