Πως θα μάθω να καλλιεργώ λαχανικά στον κήπο μου;
Του κήπου τα μαθήματα σύντομα ξεκινάνε,
στον κόσμο των λαχανικών, πολύ μακριά σε πάνε.
Όλοι εσείς οι ερασιτέχνες καλλιεργητές που αγαπάτε τον κήπο και τις καλλιέργειες και θέλετε να μάθετε χρήσιμες και πρακτικές γνώσεις για την δημιουργία ενός βιολογικού λαχανόκηπου, μπορείτε να έρθετε για να ανακαλύψουμε μαζί τα Μυστικά του Κήπου και να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σας.
Τι ποικιλίες λαχανικών να καλλιεργήσω στον κήπο μου; Να φυτέψω ποικιλίες λαχανικών ή υβρίδια; Πως να βελτιώσω το χώμα του κήπου μου μήπως και φάω καμία ντομάτα; Να βάλω κοπριά ή λίπασμα στα φυτά μου για να έχω καλύτερη απόδοση; Πόση ποσότητα χρειάζεται; Πως θα φτιάξω γρήγορα το δικό μου κομπόστ; Κάθε πότε να ποτίζω τα φυτά μου και με ποιο τρόπο; Πως κάνω πιο εύκολη τη βιολογική και οικολογική καλλιέργεια; Πως μπορώ να προστατέψω τα φυτά του λαχανόκηπου χωρίς να χρειαστεί να βάλω χημικά, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά σπιτικά υλικά; Πως θα κρατήσω σπόρο από τα λαχανικά μου;
Η πρώτη σειρά Μαθημάτων Κηπουρικής ξεκινάει τον Απρίλιο, συνόλου διάρκειας εννέα (9) ωρών, και θα γίνει στις 4,11 και 18 Απριλίου, (ώρες μαθημάτων 18.00-21.00) στον πολυχώρο Λεκτόριο, (Μίνωος 31, Χανιά). Για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο των περιορισμένων θέσεων, επικοινωνείτε μαζί μας στη Γεωπονική Αγορά (Ακρωτηρίου 124, Χανιά) στο τηλέφωνο 28210-58366 ( ώρες επικοινωνίας, καθημερινά εκτός Κυριακής: 08.00-15.00)
Πότε και πώς φυτεύουμε τα κολοκύθια στον κήπο μας;
Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς γίνεται στην αρχή της άνοιξης με έτοιμα φυτά που έχουμε προμηθευτεί ή που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια στα τέλη της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους κατάλληλη. Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού στο έδαφος, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας, δηλαδή κομπόστ, καλά χωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης για τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, προκειμένου να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, καθώς και μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100-140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Τι συνθήκες θέλει η ορτανσία για να αναπτυχθεί;
Η ορτανσία αναπτύσσεται και ανθοφορεί καλύτερα σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη σους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια, και χρειάζεται όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για τη μεταφύτευση της ορτανσίας, είναι το καστανόχωμα, δηλαδή το χώμα που υπάρχει κάτω από τις καστανιές. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά για να βάλουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr