Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια γκουάβα;
Εξωτικό τροπικό φρούτο με μοναδικό έντονο άρωμα! Η γκουάβα είναι ίσως ο πιο αρωματικός καρπός του κόσμου. Με το που το κόψουμε από το δέντρο μοσχοβολάει χαρίζοντας το υπέροχο άρωμα της στο σπίτι. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η γκουάβα που ανήκει στα υποτροπικά φυτά, ένα μικρό αειθαλές δέντρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς αρωματικούς καρπούς σε σχήμα αχλαδιού και σε κίτρινο ή ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Ο καρπός της γκουάβα θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιος και εξαιρετικά ισορροπημένος σε βιταμίνες, ενώ περιέχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνη C σε σχέση με το πορτοκάλι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γκουάβα με διαφορετική γεύση που κατά περίπτωση θυμίζουν γεύση φράουλας, μήλου ή ανανά. Η γκουάβα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε αμμώδη εδάφη όσο και σε βαριά αργιλώδη. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική και στην αλατότητα. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε δυνατούς βοριάδες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο φύλλωμα της.
Τι ζημιά κάνει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια του αμπελιού;
Ο περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης. Η ασθένεια του περονόσπορου προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού του αμπελιού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Τα φύλλα του αμπελιού µπορούν να προσβληθούν μόλις αρχίσουν να ξεπροβάλλουν από τους βλαστούς µέχρι και αργά το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή. Πάντως, μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά όπου εμφανίζουν χαρακτηριστικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που μοιάζουν με λαδιές. Αντίστοιχα, τα σταφύλια µπορούν να προσβληθούν από την εµφάνισή τους µέχρι το γυάλισµα, µε µεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση, άνθιση και καρπόδεση. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, ο περονόσπορος μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στην παραγωγή του αμπελιού, μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της καρποφορίας.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο ιβίσκος;
Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Αν προσπαθήσουμε να έχουμε για πολλές μέρες τον ιβίσκο σε εσωτερικό χώρο, θα χάσει το έντονο πράσινο του φυλλλώματος ενώ παράλληλα θα έχουμε και πτώση τω φύλλων του. O ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος φύτευσης, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες. Αν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ο ιβίσκος παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr