Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας για να επιλέξουμε και να καλλιέργήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν οι καλοκαιρινές ποικιλίες ντομάτας που φυτέυονται την άνοιξη και είναι συνήθως θαμνώδεις καθώς και οι χειμωνιάτικες ποικιλίες ντομάτας που φυτεύονται σε θερμοκήπια και είναι συνήθως αναρριχόμενες. Θα συναντήσουμε ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε ποικιλίες ντομάτας που να διαθέτουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ποικιλίες που δίνουν νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, μαλακή φλούδα και πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία και την ηλιοφάνεια. Η πιο γνωστή ποικιλία ντομάτας είναι το ντοματάκι Σαντορίνης που αποτελεί προιόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γίνεται εξαιρετική λιαστή.
Τι θέλει η αλστρομέρια για να μας χαρίσει λουλούδια;;
Είναι από τα λουλούδια που άμα τα δεις, δεν τα ξεχνάς εύκολα! Η αλστρομέρια είναι ένα μεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αμερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, είναι συνήθως αειθαλές στις περισσότερες ποικιλίες και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Αν και τα άνθη της αλστρομέρια δεν είναι αρωματικά, το μέγεθος, το σχήμα και η ποικιλία των χρωμάτων των λουλουδιών της μας ανταμοίβουν και με το παραπάνω. Η αλστρομέρια έχει διάφορες αποχρώσεις λουλουδιών όπως πορτοκαλί, ροζ, μωβ, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και σομόν. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ανθεκτική στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να μην είναι υπερβολικά ασβεστώδη και να έχουν καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε φωτεινό μέρος που να μη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η ανθοφορία της αλστρομέριας σταματά. Αν φυτέψουμε την αλστρομέρια σε γλάστρα επιλέγουμε πλατιά γλάστρα με τρύπες, καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώματα.
Ποιες συνθήκες ευνοούν το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
Όλοι έχουμε παρατηρήσει στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς να εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται στα μπουμπούκια και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στο ωίδιο (σίρικας), την σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου. Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το συναντήσουμε και με άλλα ονόματα σε διάφορες περιοχές όπως χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα.
Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης, δηλαδή από περιβάλλον υψηλής υγρααίας κα σχετικά υψηλών θερμοκαρασιών. Το ωίδιο το συναντάμε πιο έντονα σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς σε φυτά τριανταφυλλιάς που διαβρέχεται το φύλλωμά τους, όπως αυτές που βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν). Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά σε άλλες τριανταφυλλιές.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr