Τι συνθήκες χρειάζεται το μαστιχάκι για να αναπτυχθεί;
Το μαστιχάκι, γνωστό και ως βαμβακούλα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και είναι ένα πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό που συναντάμε πολύ συχνά στις αυλές και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το μαστιχάκι χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη. Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς γιατί μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να ξεραθεί τελείως. Για να φυτέψουμε μαστιχάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.
Θα μου πείτε λίγα λόγια για την γκουσμάνια;
H γκουσμάνια (guzmania) είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους δίνοντας ένα εξωτικό χρώμα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Μερικοί νομίζουν ότι είναι το λουλούδι του φυτού, ωστόσο πρόκειται για βράκτια (τροποποιημένα) φύλλα. Η γκουσμάνια στο φυσικό της περιβάλλον είναι επίφυτο, δηλαδή μεγαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε κορμούς δέντρων και κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες γκουσμάνιας που φέρουν εκτός από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί βράκτια φύλλα. Η γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C και σε κάθε περίπτωση πάνω από 18°C την περίοδο του χειμώνα.
Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η λουίζα;
Η λουίζα κλαδεύεται από χαμηλά στις αρχές του φθινοπώρου σε ύψος 15 εκατοστά από το έδαφος, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας της και τη συγκομιδή της. Ο πολλαπλασιασμός της λουίζας γίνεται με μοσχεύματα από βλαστούς πρώτου ή και δεύτερου έτους μήκους 12-15 εκατοστών. Τα μοσχεύματα βρέχονται στη βάση τους, εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας και φυτεύονται σε γλάστρες κατά τα 2/3 του μήκους των και διατηρούνται σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Ο απαιτούμενος χρόνος ριζοβολίας διαρκεί περίπου ένα μήνα και μετά το φυτό της λουίζας είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση. Η λουίζα είναι ένα αρωματικό φυτό που τα φύλλα της αναδίδουν ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει 1-2 μέτρα, η λουίζα διαθέτει βλαστούς που ξυλοποιούνται γρήγορα, μακρόστενα ανοιχτοπράσινα φύλλα και μικρά λευκά ή ρόδινα λουλούδια.
φωτο Μιχάλης Κουλιέρης
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr