Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το φυτό του κουρκουμά;
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κουρκουμά μόνο ως μπαχαρικό, θα πρέπει να πούμε ότι διαθέτει πολλά περισσότερα χαρίσματα! Ο κουρκουμάς προέρχεται από το ομώνυμο φυτό του οποίου οι ρίζες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ασιατική κουζίνα για τη μοναδική γεύση τους και το οποίο κατά την άνθιση μας χαρίζει πανέμορφα μωβ λουλούδια μοναδικής καλλωπιστικής αξίας. Ο κουρκουμάς είναι ένα τροπικό βολβώδες φυτό που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε ύψος περίπου το ένα μέτρο, ενώ τα στενόμακρά φύλλα του φτάνουν ακόμα πιο ψηλά δίνοντας μία εξωτική αίσθηση. Κάτω από το έδαφος, ο κουρκουμάς σχηματίζει ριζώματα σε αποχρώσεις του κίτρινου ή του πορτοκαλί, ανάλογα την ποικιλία, που όταν αποξηρανθούν και τριφτούν μας δίνουν το γνωστό μπαχαρικό που θα το συναντήσουμε και με τις ονομασίες κιτρινόριζα ή τουρμερίκ.Ο κουρκουμάς ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές και θέλει υγρό και ζεστό περιβάλλον για να έχει καλή ανάπτυξη. Ιδανικές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 20-35°C και γι’ αυτό σε βόρειες περιοχές αναγκαστικά τον διατηρούμε ως φυτό εσωτερικού χώρου. Ο κουρκουμάς χρειάζεται ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί σε εξωτερικό χώρο, ενώ αν τον διατηρούμε μέσα στο σπίτι επιλέγουμε φωτεινό σημείο που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Τι ζημιά κάνει η βαμβακάδα στην ελιά;
Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές. Αν και το χαρακτηριστικό λευκό έκκριμα που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας, συνήθως, δεν ζημιώνεται ιδιαίτερα η παραγωγή. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν την ανάπτυξη της βαμβακάδας. Όταν υπάρχουν σημαντικές προσβολές από βαμβακάδα, συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός των δέντρων της ελιάς με θερινό πολτό. Καλό είναι ο ψεκασμός με θερινό πολτό να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, πάντα με θερμοκροκρασίες μικρότερες από τους 28°C.
Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση της βιγόνιας;
Η βιγόνια, γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρα στην αυλή και σε μπαλκόνι, καθώς και σε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, η βιγόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της. Η βιγόνια είναι ευαίσθητη στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο, γι’ αυτό δε θέλουμε να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr