Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο τετράνυχος στα κηπευτικά;
Ο τετράνυχος είναι ένα μικρό αραχνάκι που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα λαχανικά, στα καρποφόρα δέντρα και στα καλλωπιστικά φυτά από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Ο τετράνυχος προσβάλλει ντοματιές, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουριές, κολοκυθιές, πεπόνια, καρπούζια, καθώς και φασολιές. Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου στα κηπευτικά απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, σε προληπτικό επίπεδο, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Συγκεκριμένα τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του τετράνυχου είναι τα εξής: Σκόνισμα με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου για να αποφύγουμε την πρόκληση εγκαυμάτων. Επίσης, ψεκασμός με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και αντιμετωπίζουν τον τετράνυχο, περιέχουν σκορδέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια.
Θα μου πείτε λίγα λόγια για το φυτό ρείκι;
Το ρείκι είναι ένας πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από τη νότια Αφρική. Το ρείκι είναι αρκετά διαδεδομένο στις μεσογειακές περιοχές και ανά περιοχές θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως έρικα, ερείκη, ξούρι, σουσούρι και πυρένι. Υπάρχει το φθινοπωρινό ρείκι με πολυάριθμα έντονου ροζ και μωβ χρώματος λουλούδια που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, καθώς και το ανοιξιάτικο ρείκι με χαρακτηριστικά άσπρα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη. Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη ρεικιού όπως το ρείκι καλούνα που έχει σημαντική καλλωπιστική αξία και μπορούμε να το φυτέψουμε τόσο σε γλάστρες στο μπαλκόνι όσο και για να διακοσμήσουμε εσωτερικούς χώρους. Το φθινοπωρινό ρείκι θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μελισσοκομικό φυτό καθώς προσφέρει στις μέλισσες εξαιρετικής ποιότητας νέκταρ και γύρη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είναι λίγα τα φυτά που ανθοφορούν. To μέλι από ρείκι έχει κόκκινη σκούρα απόχρωση και έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Τι λίπασμα απαιτεί η τριανταφυλλιά και πως εφαρμόζεται;
Η λίπανση της τριανταφυλλιάς απαιτεί ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα που να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς επίσης μαγνήσιο και σίδηρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν συγκεκριμένα υγρά και υδατοδιαλυτά λιπάσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τριανταφυλλιάς. Η ποσότητα του λιπάσματος που συνιστούμε είναι εμπειρικά 1-2 κουταλιές της σούπας κοκκώδους λιπάσματος ανάλογα με το είδος και μέγεθος της τριανταφυλλιάς. Κατά την έναρξη της λίπανσης, στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ σημαντική η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας κοπριάς ή κομπόστ γύρω από τη ρίζα κάθε τριανταφυλλιάς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Τέλος, είναι καλό να επισημάνουμε ότι οι τριανταφυλλιές, αλλά και γενικότερα τα καλλωπιστικά φυτά, θα πρέπει να ποτίζονται και πριν και μετά την εφαρμογή της λίπανσης για να μη δημιουργείται “στρες” στα φυτά και για να απορροφάται καλύτερα το λίπασμα στο έδαφος.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr