Τι ποικιλία ντοματίνια να καλλιεργήσω σε γλάστρα;
Τα ντοματίνια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή κηπευτικού για να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Ακόμη και για τον πιο άπειρο στην κηπουρική ή και για τα μικρά παιδιά, τα ντοματίνια μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε μικρό χώρο και να μας δώσουν μία αρκετά ικανοποιητική παραγωγή. Τοποθετούμε καταρχήν, τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση συνήθως για να μπορέσει το ντοματίνι μας να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσι εγκαύματα στο φύλλωμα ή να προκαλέσει στρεσαρίσματα στο φυτό γιαυτό μπορούμε να το σκεπάζουμε για μια περίοδο με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο (διαπερατότητας 40-50% στις ηλιακές ακτίνε)ς. Αν δεν κάνουμε αυτή την προστασία, μπορούμε την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου να μεταφέρουμε την γλάστρα με το ντοματίνι σε μια πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή μας.
Τι συνθήκες χρειάζεται η ζέρμπερα για να αναπτυχθεί;
H ζέρμπερα είναι τo πιο εντυπωσιακό λουλούδι της οικογένειας των μαργαριτών! Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα αν και είναι πολυετές φυτό, στη χώρα μας θεωρείται ετήσιο, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα. Η ζέρμπερα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ μπορεί επίσης διατηρηθεί και φυτό εσωτερικού χώρου στο σαλόνι μας. Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα ηλιόλουστες θέσεις όπου μας δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιά. Είναι σχετικά ευαίσθητη στον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, όπως και στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για πολλά χρόνια, πρέπει να τη μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Φυτεύουμε τις ζέρμπερες σε πλουσιο έδαφος που περιέχει αρκετό κομπόστ και διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το έντομο του αλευρώδη;
Αν δούμε δεκάδες μικρά λευκά κουνούπια ή μυγάκια να πετάγονται από τα λαχανικά, χρειάζεται προσοχή καθώς ίσως πρόκειται για το έντομο του αλευρώδη. Η καταπολέμηση του αλευρώδη με οικολογικό τρόπο είναι σχετικά εύκολη, ψεκάζοντας το φύλλωμα των φυτών με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Το βράδυ πριν τον ψεκασμό κάνουμε ένα ξέπλυμα των φυτών με νερό που βοηθά στην μείωση της προσβολής και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μία φορά τη βδομάδα. Υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση του αλευρώδη και αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Η καταπολέμηση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr