Η πασχαλίτσα είναι ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας;
Πασχαλίτσα, το αγαπημένο μικρό σκαθάρι με το έντονο κόκκινο χρώμα και τις μαύρες βούλες που όλοι θέλουμε στον κήπο μας. Η πασχαλίτσα δεν ξεπερνά σε μήκος το ένα εκατοστό και είναι ένα από τα σημαντικότερα ωφέλιμα έντομα για τα φυτά μας, καθώς προστατεύει τα κηπευτικά, τα λουλούδια, αλλά και τα δέντρα από τη μελίγκρα που αποτελεί το αγαπημένο της φαγητό. Είναι γεγονός ότι αν είχαμε από μια πασχαλίτσα σε κάθε φυτό θα μπορούσε να καταβροχθίσει και να εξαφανίσει εκατοντάδες μελίγκρες προστατεύοντας τα φυτά μας με τον πιο φυσικό τρόπο. Δευτερευόντως, η μελίγκρα τρώει και άλλα έντομα όπως ο θρίπας, ο αλευρώδης και ο τετράνυχος. Μπορούμε να προσελκύσουμε πασχαλίτσες στον κήπο μας δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για αυτές, προκειμένου να εγκατασταθούν και να προστατεύσουν τα λαχανικά και τα λουλούδια μας. Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα, είναι να αποφεύγουμε τη χρήση χημικών εντομοκτόνων, τα οποία δημιουργούν τοξικό περιβάλλον και εξοντώνουν τις πασχαλίτσες. Στη συνέχεια, φροντίζουμε να έχουμε τα κατάλληλα φυτά που αγαπούν οι πασχαλίτσες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πασχαλίτσες εκτός από έντομα, τρέφονται και με γύρη των φυτών. Γι’ αυτό φυτεύουμε στον κήπο μας λουλούδια που προσελκύουν τις πασχαλίτσες όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σχοινόπρασσο, κατιφέ, άλυσσο και καλέντουλα. Συμπληρωματικά, καλό είναι να έχουμε στον κήπο μας ένα φυτό «παγίδα» που να έχει λίγη μελίγκρα για να αποτελέσει το πρώτο πεδίο τροφής για τις πασχαλίτσες, καθώς και λίγο νερό σε διάφορα σημεία.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο πέντας;
Ο πέντας είναι ένα χαμηλής ανάπτυξη φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πολυάριθμα λουλούδια του που μοιάζουν με σστεράκια. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, ο πέντας διαθέτει πλούσια και παρατέταμένη ανθοφορία, με έντονα ζωηρά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο και μωβ. Ανθίζει από τα τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Στα τροπικά μέρη καταγωγής του καθώς και στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, ο πέντας είναι πολυετές φυτό ενώ σε πιο βόρειες περιοχές με έντονη παγωνιά το χειμώνα, ο πέντας φυτεύεται ως μονοετές. Ο πέντας ευδοκιμεί σε ηλιοφανή ζεστά μέρη για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκειρά σημεία, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί σε εσωτερικό χώρο. Ο πέντας είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζουμε σχετικά προφυλαγμένη θέση.
Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού;
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γερανιού, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει ή έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους. Κόβουμε τα μοσχεύματα του γερανιού πάντα σε σημείο ακριβώς λίγο πάνω από το γόνατο, δηλαδή την χαρακτηριστική υπερπλασία – το σημείο που είναι πιο παχύς ο βλαστός. Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κοφτερό ψαλιδάκι, τα περισσότερα φύλλα του μοσχεύματος του γερανιού από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 2-3 φύλλα στην κορυφή του. Διατηρούμε αυτά τα φύλλα στο μόσχευμα του γερανιού, καθώς μέσω της φωτοσύνθεσης μας παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεια για να πετύχουμε καλή και γρήγορη ριζοβολία του μοσχεύματος του γερανιού. Τα μοσχεύματα γερανιού ριζώνουν πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα, τόσο που δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr