Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Tα Μυστικά του Κήπου…

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η μπιγκόνια η μεγανθής;
Ένα λουλούδι με τόσο μεγαλοπρεπές όνομα, δε μπορεί παρά να είναι πανέμορφο. Η μπιγκόνια μεγανθής είναι αναρριχώμενο φυτόμε μεγάλα σωληνοειδή λουλούδια σε αποχρώσεις μεταξύ του πορτοκαλί και του κόκκινου. Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, η μπιγκόνια διακρίνεται από γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσεται εύκολα πάνω σε πέργκολα και σε κάγκελα σχηματίζοντας ένα πυκνό φράχτη. Η μπιγκόνια μεγανθής είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φυτικού φράχτη, με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. H μπιγκόνια η μεγανθής χρειάζεται εκτεταμένη ηλιοφάνεια για να μας δώσει πολλά λουλούδια. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμάμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση. Η μπιγκόνια παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε ξηρασία και σε συνθήκες καύσωνα, ενώ αντίθετα είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες.

Τι δέντρα αποφεύγουμε για τα πεζοδρόμια των πόλεων;
mistikakipou-dentra-gia-pezodromio-370x220Καταρχήν, όταν φυτεύουμε σε πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, πρέπει να αποφεύγουμε δέντρα που δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες. Ειδικά σε στενά πεζοδρόμια, εκτός του ότι ενδέχεται να σηκώσουν τις πλάκες τους, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιλέγουμε δέντρα όπως ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος και η λεύκα. Αποφεύγουμε ακόμη τα δέντρα που έχουνε καρπούς, για να μη λερώνονται τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα (π.χ. καρποφόρες μουριές). Επίσης, είναι σημαντικό να μην φυτεύουμε στο πεζοδρόμιο δέντρα που προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για παράδειγμα ο κανάριος φοίνικας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προσβάλλεται εκτεταμένα από το κόκκινο σκαθάρι που έχει εξαπλωθεί παντού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αντίστοιχα φαινόμενα εμφανίζουν και άλλα δέντρα, όπως οι κουτσουπιές, στα οποία εκκρίνονται μελιτώματα λόγω προσβολής από έντομα, τα οποία επιπλέον δημιουργούν επικίνδυνα σημεία ολισθηρότητας πάνω στο πεζοδρόμιο για τους περαστικούς.

Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό της φωτίνιας;
mistikakipou-fotinia-pollaplasiasmos-370x220Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά φωτίνιας, κόβουμε τμήματα ημιξυλωδών υγιών βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών στα τέλη του καλοκαιριού. Αν πάρουμε νωρίτερα μοσχεύματα, θα είναι πολύ μαλακά και είναι πολύ πιθανό να σαπίσουν όταν τα φυτέψουμε στις γλάστρες. Φροντίζουμε να κόβουμε τα μοσχεύματα της φωτίνιας, κάτω από το γόνατο (το σημείο όπου ο βλαστός είναι πιο παχύς) νωρίς το πρωί, πριν αρχίσει ο ήλιος να ξεραίνει σταδιακά το φύλλωμα των βλαστών. Μετά το κόψιμο, τοποθετούμε άμεσα τα μοσχεύματα στο ψυγείο για να τα συντηρήσουμε μέχρι τη φύτευση. Είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα περισσότερα φύλλα του βλαστού, σχεδόν τα 2/3 των φύλλων ξεκινόντας από τη βάση του μοσχεύματος της φωτίνιας. Κρατήσουμε μερικά φύλλα στην κορυφή, τα οποία μέσω της φωτοσύνθεσης μας δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ριζώσει και να αναπτυχθεί το μόσχευμα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα