Τι ευνοεί την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς;
Η ανάπτυξη του δάκου ευνοείται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τους 25°C και μεγαλύτερη από τους 10°C. Όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C για αρκετές μέρες μειώνεται ο πληθυσμός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιμότητα του. Συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ή βροχοπτώσεις κατά την θερινή και φθινοπωρινή περίοδο ευνοούν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του δάκου. Ο δάκος της ελιάς συμπληρώνει συνήθως 4-5 γενεές στον ελληνικό χώρο, δηλαδή ο κύκλος ζωής του με τα διάφορα στάδια: αυγό – προνύμφη (σκουλήκι) – χρυσαλλίδα – τέλειο έντομο (μύγα) επαναλαμβάνεται 4-5 φορές το χρόνο. Στα τέλη της άνοιξης, δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου, και παρατηρείται μια σταδιακή εκκόλαψη των ακμαίων του δάκου. Στις αρχές έως μέσα Ιουλίου εμφανίζεται η 2η γενεά του δάκου, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται αντίστοιχα η 3η και 4η γενεά του δάκου της ελιάς ενώ αν έχουμε και όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά στα μέσα του φθινοπώρου.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η στρελίτσια;
Η στρελίτσια (strelitzia ή στερλίτσια όπως την λένε ορισμένοι) είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη της που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού.
Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η στρελίτσια χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα με τα μεγάλα και στενόμακρα καταπράσινα φύλλα της, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο.
Η στρελίτσια ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ενώ τα λουλούδια της μπορούν να διατηθούν σε βάζο έως και ένα μήνα αφού τα κόψουμε. Η στρελίτσια προτιμά εδάφη γόνιμα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις χαρίζοντάς μας πλούσια ανθοφορία. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, αλλά και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Πάντως, είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες, γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουμε προφυλαγμένη θέση κατά τη φύτευση. Για να φυτέψουμε την στερλίτσια σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια.
Τι χρειάζεται ο δίκταμος για να ευδοκιμήσει;
Ο δίκταμος ή έρωντας είναι το πιο φημισμένο ενδημικό αρωματικό φυτό της Κρήτης. Ενδημικό, σημαίνει ότι αυτοφύεται μόνο στις περιοχές της Κρήτης. Ο δίκταμος είναι πολυετές φυτό, αειθαλές, ξαδερφάκι της ρίγανης, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 30-40 εκατοστά. Ο δίκταμος ξεχωρίζει για τα ωοειδή γκριζοπράσινα φύλλα που καλύπτονται από λευκό χνούδι και φέρει χαρακτηριστικά άνθη, ανοικτού ρόδινου χρώματος. Ο δίκταμος χρειάζεται άφθονο ήλιο και συναντάται μάλιστα σε απόκρημνες και βραχώδεις τοποθεσίες, ακόμη και στα φαράγγια του νησιού. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, αρκεί να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Ο δίκταμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, ενώ η προσθήκη κομπόστ στο υπόστρωμα θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη του δικτάμου.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr