Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι παθαίνουν κάθε χρόνο οι ντομάτες και μαυρίζουν στην κάτω πλευρά; Σα λείπει το ασβέστιο, πρόβλημα στις ντομάτες  κι άμα δεν έχουνε νερό μαυρίσματα γεμάτες!

Η τάπα ή ντάλια ή ξηρή κορυφή είναι ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στις ντομάτες, αλλά και σε πιπεριές και σε μελιτζάνες. Ξεκινά με μία σκούρα κηλίδα διαμέτρου 1 με 2 εκατοστά, στο κάτω μέρος του καρπού που σταδιακά βαθουλώνει. Η κηλίδα σταδιακά αυξάνει σε μέγεθος και απλώνει καλύπτοντας όλο το κάτω μέρος του καρπού. Οι πιθανότερες αιτίες για την εμφάνιση του προβλήματος είναι η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος σε συνδυασμό με ακανόνιστο πότισμα, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων (αμμωνίες), το χαμηλό pH εδάφους κι η έντονη ζέστη κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού. Οι ντομάτες ποικιλίας cherry και οι μπουρνελάτες είναι πολύ ανθεκτικές και σπάνια παρουσιάζουν το πρόβλημα σε αντίθεση με τις μεγάλες ντομάτες που είναι πολύ ευαίσθητες. Προσθέστε, λοιπόν, κατά τη φύτευση οργανικό βιολογικό ασβέστιο – μαγνήσιο που παράγεται από απολιθωμένα φύκια και όστρακα, σε συνδυασμό με τακτικά ποτίσματα για να μη σας μαυρίζουν οι ντομάτες.

05Η αγαπημένη μου πεθερά ποτίζει συνεχώς τις τριανταφυλλιές κι αυτές ασπρίζουν στα φύλλα. Τι φταίει;

Διέταξε την πεθερά, τα φύλλα να μην βρέχει, γιατί στην τριανταφυλλιά, ο σίρικας θα τρέχει!
Αυτή την εποχή η πιο συνηθισμένη ασθένεια της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο ή σίρικας στα Χανιά ή χολέρα που λένε στο Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη. Η προσβολή ευνοείται από υγροθερμικές συνθήκες, μετά από βροχή ή από πότισμα στα φύλλα. Είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια καθώς ακόμη και ένα φύσημα ανέμου ή μία απλή επαφή μπορεί να τη διασπείρει. Καλύτερα σε κήπους να αποφεύγεται η διαβροχή των φύλλων, ειδικά σε κήπους γκαζόν όπου το αυτόματο πότισμα βρέχει τις τριανταφυλλιές. Συνιστάται η κοπή και απομάκρυνση ή καύση των προσβεβλημένων τμημάτων και αποκομιδή όλων των πεσμένων φύλλων τριανταφυλλιάς από τον κήπο. Η χημική καταπολέμηση είναι δυνατό να έχει προληπτικό ή κατασταλτικό χαρακτήρα. Πολύ καλά αποτελέσματα έχει η σωστή χρήση του θειαφιού είτε με τη μορφή σκόνης επιπάσεως σε θειαφιστήρα, είτε σα βρέξιμο θειάφι. Επίσης, σαν ύστατη λύση είναι δυνατή η προσεκτική χρήση εγκεκριμένων ωιδιοκτόνων σκευασμάτων.

06Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα κηπευτικά που φύτεψα στον λαχανόκηπό μου χρειάζονται στήριξη;

Στήριξε τα κηπευτικά και δώσε τους αέρα και έτσι οι ασθένειες δεν προκαλούν φοβέρα!
Τα περισσότερα καλοκαιρινά φυτά απαιτούν στήριξη για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο, αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από έντομα, μύκητες κ.ά. Επίσης το φυτό που υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος οπότε δεν σαπίζουν τα φύλλα του ή ο κορμός του από το νερό του ποτίσματος και δεν προσβάλλεται πολύ από τους εχθρούς του εδάφους. Ετσι, πρέπει να υποστυλώνουμε τις ντομάτες, τις αγγουριές μας και τις φασολιές μας με καλάμια ή με ανοξείδωτα πλέγματα. Ακόμη σε σύρματα σε φράκτες, μπορούμε να φυτέψουμε γλυκοκολοκυθιές που απλώνουν πολύ. Ειδικά για τις φασολιές, εκτός από τα καλάμια, κυκλοφορεί στο εμπόριο και δίχτυ πολλών μέτρων που βοηθά στην αναρρίχησή τους.

07Θέλω να φυτέψω ένα αναρριχητικό σε έναν φράκτη που δεν τον βλέπει πολύ ο ήλιος. Τι να φυτέψω;

Διάλεξε αγιόκλημα και φύτεψε σε μέρη, που έχουνε ημισκιά σαν είναι καλοκαίρι
Το αγιόκλημα ή αλλιώς αιγόκλημα είναι ένας αειθαλές αναρριχητικός θάμνος με πολύ όμορφα ασπρο-κίτρινα άνθη. Τα άνθη του είναι γνωστά γιατί έχουν σχήμα σάλπιγγας με ευωδιαστό άρωμα και διακοσμητικούς καρπούς, τους οποίους τα πουλιά βρίσκουν απολαυστικούς. Τα άνθη του παράγονται για όλη σχεδόν τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην αρχή τα άνθη του είναι λευκού χρώματος, στη συνέχεια κιτρινίζουν και τέλος γίνονται ένας μαύρος σφαιρικός καρπός, έχουν μήκος 4-5 εκατοστών. Τα φύλλα του είναι απλά, αντικριστά, έχουν οβάλ, στενόμακρο σχήμα που μοιάζει με φτερό, είναι ημι-αειθαλή, μπορούν να παραμείνουν στον θάμνο για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μεγαλώνει πλευρικά σε απόσταση 2-3 μέτρα και βάθος γύρω στο ένα μέτρο. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι αρκετά ανθεκτικό και προτιμά τη μερική σκιά από τον πλήρη ήλιο και υγρό χώμα.

08Θέλω να φυτέψω γκαζόν, αλλά δεν θέλω να το κουρεύω συνέχεια. Τι είδος μου προτείνετε;

Διχόντρα φύτεψε γκαζόν, το λένε και τριφύλλι,  κούρεμα δε χρειάζεται, δεν το πατούν οι φίλοι.
Αν και αντίθετος στη φύτευση γκαζόν, στο ξηροθερμικό κλίμα της Κρήτης, θα σας μιλήσω για τη διχόντρα, ένα έρπον, πλατύφυλλο, ποώδες φυτό, που χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη. Εχει χαμηλή ανάπτυξη και εξαπλώνεται εύκολα χάρη στους έρποντες βλαστούς του που ονομάζονται στόλωνες. Τα φύλλα του έχουν νεφροειδές σχήμα, βαθύ πράσινο χρώμα και μοιάζει στην όψη και με τριφύλλι και γι’ αυτό θα το συναντήσετε συχνά σαν “τριφυλλάκι χλοοτάπητα”. Η συνολική εμφάνιση του φυτού είναι αυτή ενός παχύ και επίπεδου χλοοτάπητα με βελούδινη εμφάνιση όλο τον χρόνο, χωρίς να χρειάζεται κούρεμα. Αν και δεν συνιστάται για εδαφοκάλυψη μεγάλων επιφανειών ή για περιοχές που ο χλοοτάπητας πατιέται (πάρκα, γήπεδα κ.λπ.), ανταποκρίνεται θαυμάσια και είναι πολύ ανθεκτικό στους μικρούς οικιακούς κήπους. Η διχόντρα αναπτύσσεται καλά σε ημισκιερές περιοχές, ωστόσο, οι ηλιόλουστες περιοχές είναι αυτές που προτιμά καθώς προτιμά πλήρη ήλιο. Θέλει καλά στραγγιζόμενα εδάφη και υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο στο χώμα. Αντιπαθεί τα αλατούχα εδάφη αντιπαθεί, την ξηρασία και το κρύο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα