H εθελοντική ομάδα «Πράσινο Σχολείο» θα κάνει κι άλλη δράση αυτόν τον καιρό; Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, κήπο θα φυτέψουμε σε σχολική αυλή.
Η περιβαλλοντική ομάδα δράσης “Πράσινο Σχολείο” συνεχίζει ακάθεκτη τις δράσεις της μέσα στον Μάιο. Μετά το 11ο νηπιαγωγείο στη Χαλέπα, το 35ο νηπιαγωγείο στο Κουμπελή, έφτασε η ώρα για το 15ο νηπιαγωγείο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη στα Λενταριανά. Την Κυριακή 11.5.14, στις 11 το πρωί, στο 15ο Νηπιαγωγείο Χανίων (Μακεδονομάχων 25), μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, θα δημιουργήσουμε έναν όμορφο σχολικό κήπο με αρωματικά φυτά και ανθόφυτα. Τα παιδιά θα φυτέψουν στον κήπο, θα υιοθετήσουν ένα αρωματικό φυτό για να φροντίσουν, ενώ θα πάρουν φυτά και για το σπίτι τους. Στο πλευρό μας θα έχουμε τις νηπιαγωγούς του σχολείου κυρίες Κληρονόμου Κωνσταντίνα, Καλαθάκη Ελένη, Κοπανάκη Πηνελόπη, Τσεπαπαδάκη Εύα καθώς και τους γονείς των παιδιών που θα συνεισφέρουν εθελοντικά. Στην ανοιξιάτικη αυτή γιορτή είστε όλοι καλεσμένοι να συμμετέχετε, για να ομορφύνουμε τα σχολεία της πόλης μας και να μεταδώσουμε στα παιδιά ένα δυνατό περιβαλλοντικό μήνυμα!
Σε τι αποστάσεις πρέπει να φυτεύω τα κηπευτικά;
Φύτεψε τα κηπευτικά και κράτα αποστάσεις να φτάσει η παραγωγή, σε άλλες διαστάσεις.
Παραθέτουμε τις αποστάσεις φύτευσης για τις κυριότερες ανοιξιάτικες καλλιέργειες:
• Αγγούρι: 50-70 εκ. μεταξύ των φυτών και 150-170 μεταξύ των γραμμών.
• Αραβόσιτος γλυκός: 15-20 εκ. μεταξύ των φυτών, 75-120 μεταξύ των γραμμών.
• Καρπούζι: 70-120 εκ. μεταξύ των φυτών, 180-240 μεταξύ των γραμμών.
• Κολοκύθι: 70-100 εκ. μεταξύ των φυτών, 100-140 μεταξύ των γραμμών.
• Μαρούλι: 35-40 εκ. μεταξύ των φυτών, 40-65 μεταξύ των γραμμών.
• Μελιτζάνα: 50-60 εκ. μεταξύ των φυτών, 80-120 μεταξύ των γραμμών.
• Μπάμια: 20-30 εκ. μεταξύ των φυτών, 60-100 μεταξύ των γραμμών
• Πεπόνι: 80-100 εκ. μεταξύ των φυτών , 120-150 μεταξύ των γραμμών.
• Πιπεριά: 40-50 εκ. μεταξύ των φυτών, 60-100 μεταξύ των γραμμών.
• Τομάτα: 60-100 εκ. μεταξύ των φυτών, 100-150 μεταξύ των γραμμών
• Φασόλι: 20-40 εκ. μεταξύ των φυτών, 40-70 μεταξύ των γραμμών.
Γιατί κάθε χρόνο σιρικώνουν τα κολοκύθια μου;
Aν θες τα κολοκύθια σου ποτέ μην σιρικώσουν θειάφισε την κολοκυθιά αλλιώς δεν θα γλυτώσουν.
Το ωίδιο ή σίρικας που λέμε στα Χανιά της Κρήτης είναι από τις πιο συνηθισμένες μυκητολογικές ασθένειες των κολοκυνθοειδών και άλλων κηπευτικών. Ειδικότερα, στα φύλλα της κολοκυθιάς και της αγγουριάς προκαλεί εμφάνιση ανοιχτοκίτρινων κηλίδων που εξελίσσονται σε νεκρώσεις. Η εξάνθηση (άσπρη σκόνη) του μύκητα εμφανίζεται υπό ευνοϊκές συνθήκες και στις δύο επιφάνειες των φύλλων. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον άνεμο και για να βλαστήσουν δεν απαιτούν υψηλές συνθήκες υγρασίας και γι’ αυτό και το ωίδιο είναι διαδεδομένη ασθένεια σε σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλα παθογόνα. Σκονίστε προληπτικά με θειάφι κάτω στο έδαφος, με τη φύτευση του φυτού, ενώ μετά από δέκα ημέρες, σκονίστε με θειάφι τα φύλλα της κολοκυθιάς, εάν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 30ο βαθμών Κελσίου για αποφυγή εγκαυμάτων. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ο προληπτικός ψεκασμός κάθε βδομάδα με διάλυμα γάλακτος σε νερό (1:9) μείωσε την προσβολή του ωιδίου.
Τι πρέπει να γνωρίζω για το κινέζικο γαρύφαλλο που θα φυτέψω;
Γαρύφαλλο κινέζικο, με τα άνθη τα σχισμένα, σε φύτεψα στον κήπο μου, σε μέρη λατρεμένα.
Το κινέζικο γαρύφαλλο ή αγριογαρύφαλλο δεν είναι τόσο κινέζικο καθώς αποτελεί πολυετές φυτό ενδημικό των βουνών της νότιας Ευρώπης από τα Πυρηναία ανατολικά μέχρι τα Καρπάθια και τα Βαλκάνια. Φτάνει σε ύψος τα 30-70 εκατοστά, με λουλούδια να παρουσιάζονται σε μια πυκνή συστάδα μέχρι και 30 μαζί στην κορυφή των βλαστών. Κάθε λουλούδι είναι 2-3 εκατοστά σε διάμετρο, με πέντε πέταλα τα οποία εμφανίζουν οδοντωτές άκρες. Τα άγρια φυτά παράγουν κόκκινα λουλούδια με μια λευκή βάση, αλλά τα χρώματα στις διάφορες ποικιλίες κυμαίνονται από λευκό, ροζ, κόκκινο, μοβ ή και με διαφοροποιημένα μοτίβα. Αναπτύσσεται σε αργιλώδη, ελαφρώς αλκαλικά εδάφη με ήλιο αλλά και σε θέσεις με μερική σκιά. Απαιτεί συχνό πότισμα καθώς και υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας κατά την άνοιξη και του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με σπόρο. Τα λουλούδια του κινέζικου γαρύφαλλου είναι εδώδιμα και μπορούν να αποτελέσουν ντεκόρ σε σαλάτες στο πλαίσιο γαστρονομικών συνθέσεων.
Μπορώ να φτιάξω κόμποστ με τα υπολείμματα της κουζίνας;
Πάρε τις πατατόφλουδες, ξανά μην τις πετάξεις βάλτες στον κάδο του κομπόστ, τον κήπο σου ν’ αλλάξεις.
Η κομποστοποίηση είναι η βιολογική διεργασία σαπίσματος των οργανικών αποβλήτων απελευθερώνοντας θερμότητα και αρκετά αέρια, κατά την οποία δημιουργείται το κόμποστ, ένα οργανικό εδαφοβελτιωτικό που προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με τον σχηματισμό ενός σωρού στην αυλή του σπιτιού ή μέσα σε έναν κάδο κομποστοποίησης. Ο κάδος κομποστοποίησης, αγορασμένος ή κατασκευασμένος μπορεί να έχει διάφορες διαστάσεις ενώ κυκλοφορούν και σε μικρές διαστάσεις που χωράει ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκόνι. Ένα καλό μίγμα για κομποστοποίηση είναι να χρησιμοποιούμε κατά τα 2/3 ξερά φυτικά υπολείμματα του κήπου μας και κατά ένα 1/3 τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας μας. Επιδιώκουμε κατάλληλο αερισμό για να ελέγξουμε την υγρασία του μίγματος μεταξύ 35 έως 50%, ενώ η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να είναι μεταξύ 30 και 50 C ώστε να προχωρεί ομαλά η κομποστοποίηση. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζουμε 4-6 μήνες ως ένα μέσο χρόνο κομποστοποίησης.