Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Κύριε γεωπόνε, άκουσα ότι σήμερα στο πάρκο του Πολυτεχνείου γίνεται κυνήγι  θησαυρού για μικρά παιδιά. Ξέρετε κάτι;
Μικρέ της φύσης πρίγκηπα, έλα στο πάρκο απόψε,   και στο κυνήγι θησαυρού το νήμα πρώτος κόψε.

Σήμερα το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για τον περιβάλλον, στον χώρο του πάρκου που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
· 6μ.μ.: Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Η φύση μέσα από μια φωτογραφία» που θα φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου μέχρι 31 Αυγούστου.
· 6.30μ.μ.: Το κυνήγι του θησαυρού: Δραστηριότητες για παιδιά, περπάτημα και τρέξιμο στα μονοπάτια ανάμεσα στους θάμνους και τα δέντρα με σκοπό την αναζήτηση του χαμένου θησαυρού. Οι μικροί κυνηγοί θα περιπλανηθούν μέσα στο Πάρκο ενώ τα φυτά θα καθοδηγούν αλλά και θα μπερδεύουν τους μικρούς κυνηγούς.
· 7.30μ.μ.: “Πράσινο Σχολείο”, παρουσίαση εθελοντικής ομάδας δράσης για τη διάδοση της τέχνης της κηπουρικής στα μικρά παιδιά ως μέσο γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Αξίζει να το παρακολουθήσετε μικροί και μεγάλοι.

Untitled-12Για τις ελιές μου, να κάνω δολωματικό ψεκασμό ή μήπως θα χρειαστεί να κάνω ψεκασμό κάλυψης;
Ψέκασε δολωματικά και άσε τις καλύψεις να κάνεις λάδι καθαρό, χωρίς να έχεις τύψεις.
Είναι γεγονός ότι εκτός από την προληπτική μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών για το δάκο που εφαρμόζεται από το τους ελαιοκομικούς δήμους ή μεμονωμένα από τους παραγωγούς  υπάρχει και η θεραπευτική μέθοδος της κάλυψης. Οι ψεκασμοί κάλυψης  εφαρμόζονται μεμονωμένα από τους παραγωγούς εφόσον έχει παρατηρηθεί μεγάλη δακοπροσβολή στον καρπό. Με τη μέθοδο αυτή, γίνεται πλήρης κάλυψη της κόμης των δένδρων με ψεκαστικό υγρό από εδάφους, με σκοπό να σκοτωθούν κυρίως οι προνύμφες του δάκου μέσα στον καρπό και έπειτα τα ενήλικα. Πρέπει όμως να αποφεύγονται εξαιτίας των δυσμενών αποτελεσμάτων που έχουν στην ωφέλιμη εντομοπανίδα του ελαιώνα, στην έξαρση ορισμένων άλλων εχθρών (κοκκοειδών) και στη γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς και στην αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών που γίνονται στα γειτονικά χωράφια. Τέλος, υπάρχει  σημαντικός κίνδυνος συγκέντρωσης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στον καρπό και στο λάδι εφόσον δεν τηρούνται οι αναγραφόμενες προδιαγραφές.

Untitled-13Η πεθερά μου ζήτησε να της φυτέψω φραγκοστάφυλα στον κήπο διαφορετικά θα έχω κακά ξεμπερδέματα
Φύτεψε φραγκοστάφυλο, της πεθεράς στον κήπο
γιατί αλλιώς στην κεφαλή, σου ετοιμάζει χτύπο.

Το φραγκοστάφυλο είναι μικρός θάμνος εύκολης καλιέργειας, ανθεκτικός στο κρύο, που ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα. Φυτέψτε σε κήπο ή γλάστρα και στο 1,5 μέτρο θ΄ αναρριχηθεί όμορφη πρασινάδα που θα γεμίσει κόκκινους, τραγανούς καρπούς με γλυκιά γεύση και με ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου.Τα φραγκοστάφυλα έχουν γλυκιά υπόξινη πολύ ευχάριστη γεύση και καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε τούρτες, μαρμελάδες, αλλά και χυμούς φρούτων. Στο συγκεκριμένο φρούτο η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι σχεδόν ίση με εκείνη των πορτοκαλιών.  Εκτός από βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.Όταν τα φυτεύετε ανοίξτε ένα λάκκο διπλάσιο από την μπάλα χώματος της ρίζας. Σπάστε με το φτυάρι τα τοιχώματα του λάκκου για να έχουμε καλή στράγγιση και σκεπάστε την τρύπα με χώμα και πατήστε ελαφριά. Οι αποστάσεις μεταξύ των θάμνων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Κλαδεύετε τα φραγκοστάφυλα νωρίς την άνοιξη, πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση.

Untitled-14Τι πρέπει να προσέξω για να μην πιάσουν οι τριανταφυλλιές μου τετράνυχο και φέτος;
Πρόλαβε το τετράνυχο, για να τον θεραπεύσεις,
αν θέλεις στις τριανταφυλλιές, τα άνθη τους να δρέψεις.

Οι τετράνυχοι είναι μικροσκοπικές αράχνες που καταστρέφουν τα φύλλα τριανταφυλλιάς αρχίζοντας από τα κάτω. Μόλις αρχίσουν οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν άνω τους 30ο C κτυπάει συναγερμός! Χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό θα τους παρατηρήσετε να κινούνται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Έχουν κόκκινο ή κίτρινο χρώμα ενώ συνοδεύονται από χαρακτηριστικούς ιστούς αράχνης, που υφαίνουν γύρω από τα φύλλα. Ο τετράνυχος προσβάλλει κυρίως τα φυτά, που μεγαλώνουν σε χαμηλή σχετική υγρασία όπως είναι οι τριανταφυλλιές σε γλάστρες, και προκαλεί ένα κάψιμο στην όψη των φύλλων σα να έχει περάσει φλόγιστρο. Για την προληπτική καταπολέμησή του ρίχνουμε θειάφι στο έδαφος και στα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς ενώ κατασταλτικά ψεκάζουμε με ειδικά τετρανυχοκτόνα, προτιμώντας τα βιολογικά, επιμένοντας στην καλή διαβροχή της κάτω πλευράς των φύλλων.

Untitled-15Φυτεύεται το μαρούλι καλοκαιριάτικα ή ξεβλαστώνει και σκληραίνει;
Μαρούλι καλοκαιρινό, πότιζε μη διψάσει
αν θες την τρυφεράδα του, ποτές του να μη χάσει.

Το μαρούλι είναι φυτό μονοετές και καλλιεργείται όλο τον χρόνο, σε όλα τα εδάφη, μαζί με πολλά άλλα είδη φυτών. Ανάλογα με την εποχή φύτευσης διαλέγουμε τον κατάλληλο σπόρο για να έχουμε μαρούλι χειμωνιάτικο, ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό. Η σωστή επιλογή καλοκαιρινού σπόρου και χρόνου σποράς αλλά και μεταφύτευσης των σπορόφυτων έχουν μεγάλη σημασία στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τρυφερότητα των φύλλων και η υγιεινή τους εμφάνιση, είναι το βασικό τους κριτήριο ποιότητας. Φυτεύουμε τα σπορόφυτα μαρουλιού με 25 εκατοστά μεταξύ τους απόσταση, στο πρανές της αυλακιάς για καλύτερη στράγγιση του νερού  στην βάση του φυτού και ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα ή καλοχωνεμένη κοπριά.  Κατά τις καλοκαιρινές φυτεύσεις,  είναι πολύ σημαντική η φύτευση σε ημισκιερές θέσεις καθως και η συνεχής τροφοδότηση με υγρασία για να μη σκληρύνει και για να μη ξεβλαστήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα