Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Hθελα να σας ρωτήσω αν γράφετε εσείς ο ίδιος τις μαντινάδες; Επίσης, κάθε πότε πρέπει να ποτίζω τον λαχανόκηπό μου;
Για χάρη τσι γεωπονικής, γράφω και μαντινάδες, για τα κακά ποτίσματα, που φέρνουνε μπελάδες.
Η ανάγκη μας έκανε λοιπόν να γράψουμε και μαντινάδες για να μεταδώσουμε την αγάπη και τις γνώσεις μας για την φύση με ένα πιο ελκυστικό τρόπο που να γίνεται εύκολα κατανοητός από τους αναγνώστες. Σχετικά με το πότισμα, θέλει προσοχή, καθώς δεν έχουν όλα τα είδη λαχανικών τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό  καθώς το αγγούρι, κολοκύθι, καρπούζι και πεπόνι θέλει συχνότερο νερό από την τομάτα και την πιπεριά. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το πότισμα τις ώρες με πολλή ζέστη και έντονο ήλιο καθώς οι πιο κατάλληλες ώρες ποτίσματος είναι οι απογευματινές  ώρες. Όσο τα φυτά είναι μικρά θέλουν προστασία από τον πολύ ήλιο και συχνά, αλλά όχι υπερβολικά ποτίσματα. Όταν αναπτυχθούν, σα γενικός κανόνας, ποτίζουμε μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι και δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε θέσεις σκιερές τα ποτίσματα είναι πιο αραιά ενώ το ίδιο ισχύει και μέρες που είναι βροχερές. Καλό είναι το πότισμα να γίνεται σταθερές ώρες της μέρας και με σταθερές ποσότητες νερού. Καλύτερα να ποτίζεις περισσότερο ανά δυο μέρες σε βάθος παρά από λίγο κάθε μέρα για να  έχουμε βαθύτερη και όχι επιφανειακή ανάπτυξη της ρίζας. Τέλος, προτιμάμε να ποτίζουμε με σύστημα με σταγόνες και όχι με αυλάκια ή με το λάστιχο.

2Ποια είναι η γνώμη σας για τα μεταλλαγμένα στη γεωργία;
Αν θες η φύση να χαθεί, να πάει κατά διαόλου,
μεταλλαγμένα φύτεψε, να δεις ασκούς του Αιόλου.
Τα γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι ένας μεγάλος κίνδυνος  καθώς εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το 1996, για να εξασφαλίσουν τεράστια μονοπωλιακά κέρδη σε λιγοστές πολυεθνικές θέτοντας σε κινδυνο την ισορροπία του πλανήτη, και όχι φυσικά για να τον γλιτώσουν από τον υποσιτισμό όπως υποστηρίζουν.  Κυρίως, τα συναντάμε στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ρύζι και βαμβάκι. Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν πχ. στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά καθώς και παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, τα γενετικά τροποποιημένα επιφέρουν τρομακτική μείωση της γενετικής ποικιλομορφίας του πλανήτη λόγω της καθολικής επικράτησης τους.

3Θέλω να αγοράσω έναν Ιβίσκο για να βάλω στο μπαλκόνι μου, τι πρέπει να προσέξω;
Ιβίσκο στο μπαλκόνι σου, στον ήλιο βρες του θέση, να τον ποτίζεις πιο συχνά, γιατί πολύ τ’αρέσει
Ο ιβίσκος, και μάλιστα το πιο κοινό είδος  ο Ιβίσκος ο συριακός είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο καλλωπιστικό με πολύ ωραία μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, ή ροζ χρώματος. Ανθίζει το καλοκαίρι, όμως το κάθε λουλούδι του ιβίσκου ζει μόνο μία-δυο μέρες. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, τριγωνικά και οδοντωτά. Συνήθως φυτεύεται κατά μήκος των δρόμων. Ευαίσθητος στο ψύχος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη. Θέλει μπόλικο νερό, ιδίως  το καλοκαίρι. Ομως προσέχουμε να μην το παρακάνουμε. Αφήνουμε  να στραγγίζει καλά το χώμα, αλλά να μην μένει ξερό για πάνω από μια μέρα. Το χειμώνα χρειάζεται  ένα καλό κλάδεμα, ώστε να μην έχει μόνο σκέτα μακρόστενα κλαδιά, αλλά να μπορέσει να δώσει και παρακλάδια. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, παραφυάδες και καταβολάδες.

4Τι φταίει και το νυχτολούλουδο ρίχνει τα φύλλα του; Μήπως το ποτίζω πολύ ή θέλει κλάδεμα;
Μικρό μου νυχτολούλουδο, τα φύλλα γιάντα ρίχνεις μήπως σε ποτίσα πολύ και τώρα κακοδείχνεις;
Το νυχτολούλουδο ΄με το δημοφιλές έντονο άρωμα που αναδίδει μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα. θέλει συχνό πότισμα, αρκεί να το έχετε σε σχετικά μεγάλη γλάστρα γιατί αναπτύσσονται γρήγορα οι ρίχες του. Επίσης εξασφαλίστε θέση που να μην το κτυπά ο πολύ δυνατός μεσημεριανός ήλιος γιατί ταλαιπωρεί και καίει τα φύλλα του. Οσον αφορά το κλάδεμα, κλαδέψτε το νυχτολούλουδο, κυρίως για να ελέγξετε το σχήμα του, νωρίς την άνοιξη πριν αρχίσει να εμφανίζεται νέα ανάπτυξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Αν κλαδέψετε την άνοιξη, να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στους νέους βλαστούς και όχι στα ξυλοποιημένα παλιά κλαδιά. Επομένως, αν έχει ήδη αρχίσει η ανάπτυξη νέων κλαδιών καλύτερα να αφήσετε το κλάδεμα για το φθινόπωρο.

5Είμαι δάσκαλος από το χωριό Σκάφη. Μπορώ να καλλιεργήσω πράσα αυτήν την εποχή;
Φύτεψε πράσα δάσκαλε που είσαι απ’τη Σκάφη μα να διαλέξεις στραγγερό και αφρωτό χωράφι.
Ξεκινάει σιγά – σιγά, η φύτευση του πράσου. Το πράσσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο και κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ρωσία. Στις περιοχές αυτές είναι αυτοφυές το άγριο πράσο με πολύ έντονη οσμή και καυστικότατη γεύση Τα σπορεία πράσου δημιουργούνται από τον Απρίλη – Μάη και τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στο χωράφι κατά τον Ιούλιο. Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για παραγωγή φυτού ως μονοετές. Είναι γενικά δύσκολο να πιάσει ο σπόρος του πράσου καθώς απαιτείται να είναι πολύ φρέσκος για να έχει επιτυχία. Κατά την μεταφύτευση είναι καλύτερα να κλαδεύονται με ένα ψαλιδάκι τα φυλλάρια του και μετά να φυτεύονται. Καλλιεργητικά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε νερό, με συχνά ποτίσματα. Επίσης απαιτούν αφρωτό έδαφος, με πολύ οργανικη ουσία και ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς. Τα πράσα είναι έτοιμα για συγκομιδή 3 – 4 μήνες από την μεταφύτευσή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. 1η ερώτηση : Εχω ένα ιβίσκο κόκκινο με ύψος περίπου 1,50 μ. φυτεμένο σε μεγάλη γλάστρα. Ξέρω οτι είναι η εποχή του κλαδέματος, αλλά μου αρέσει η διάταξη των κλαδιών του (είναι ομοιόμορφα) και θέλω να ψηλώσει κι’ άλλο. Πρέπει οπωσδήποτε να τον κλαδέψω ?
    2η ερώτηση : Οταν κρύωσε ο καιρός τα φύλλα του άρχισαν ν ξεραίνονται. Το σκέπασα με ένα πλαστικό (ιδίως τις ημέρες που ανακοίνωσαν παγετό), μετά κάποιες καλές μέρες το ξεσκέπασα, παρ’ όλα αυτά, τα φύλλα του συνέχισαν να ξεραίνονται. Τώρα θα τον ξανασκεπάσω διότι έρχεται δεύτερος παγετός. Παρατήρησα ότι βγάζει φρέσκες κορφούλες (μυτούλες). Θα βγάλει φρέσκα φύλλα ?
    Ευχαριστώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα